700 5867 1 1024x682

Njegovo blaženstvo Patrijarh antiohijski g. Jovan H

Patrijarh Jovan H ekskluzivno za radio „Svetigora“: Posjeta Crnoj Gori – izraz ljubavi i jedinstva

Ime: 16.10.2018.O.Nikola(text) i Patrijarsi(izjave); Opis: Posjeta Crnoj Gori – izraz ljubavi i jedinstva Tip: audio/mpeg

Na kraju posjete Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Njegovo blaženstvo Patrijarh antiohijski g. Jovan H kazao je u ekskluzivnoj izjavi za radio „Svetigoru“ da je zahvalan Svjatjejšem Patrijarhu srpskom g. Irineju i Visokopreosvećenom Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju što je u program njegove posjete SPC uvrštena i Crna Gora.

 

Ja i arhijereji koji su sa mnom i sva naša pratnja, ovu posjetu duboko smo doživjeli u srcu od jutros kada smo došli u vašu zemlju, poklonili se svetinjama, svetim mjestima od Cetinjskog manastira, Ostroga do ovog poslednjeg u Crkvi Svetog vaskrsenja Hristovog gdje se skupilo mnogo naroda sa mnogo ljubavi da uzmu blagoslov.“

Podsjećajući da dolaze iz Patrijaršije Svetih apostola prvovrhovnih Petra i Pavla, Patrijarh Jovan je kazao da su tokom posjete doživjeli da je naš narod, narod Crkve srpske, živ duhovno da ima živu vjeru i da se klanja se vaskrslom Hristu.

Mi smo dvije crkve koje imaju istorijske veze od pamtivijeka, jedna je ista pravoslavna vjera. Osjećemo da smo jedna Crkva, jedna zajednica, jedna porodica duhovna kao što smo to doživjeli i u Beogradu ova četiri dana. Zahvaljujemo Svjatjejšemu i bratiji što su nas zagrlili punim srcem“, naveo je Patrijarh Jovan.

Ističući da su našem narodu prenijeli ljubav vjernika Antiohijske patrijaršije, Patrijarh je kazao da će našu ljubav i prenijeti svojim vjernicima u Antiohiji.

Blaženjejši Patrijarh je rekao da je ovom posjetom dato jedno svjedočanstvo sveukupnom pravoslavnom svijetu:

Svejedočanstvo ljubavi i jedinstva. To je svjedočanstvo za čitav svijet da smo jedinstveni i da svi djelamo za dobro pravoslavlja.

Podsjetio je na zajednički prinete molitve za Siriju, Srednji istok, za stradalnu Antiohijsku patrijaršiju koja je danas pod gonjenjem:

Ovo što smo doživjeli ovdje, ovo ćemo zasvagda zadržati u svome srcu“, kazao je na kraju svoje posjete Crnoj Gori Njegovo Blaženstvo Patrijarh Velikoga Božjega Grada Antiohije, Sirije, Arabije, Kilikije, Iverije, Mesopotamije i svega Istoka.