Патријарх и дјеца

Патријарх Порфирије и пет хиљада школараца на величанственој свечаности у храму Светог Саве

Име: 03. 02. 2024-Patrijarh-Djeciji Svetosavski sabor; Опис: Патријарх Порфирије и пет хиљада школараца на величанственој свечаности у храму Светог Саве Тип: audio/mpeg

У организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и ове године у храму Светог Саве на Врачару одржан је Светосавски сабор основаца.

Од раних преподневних часова плато испред Светосавског храма почео је да се испуњава младошћу српске престонице. Хиљаде београдских школараца, пошто су у беспрекорном поретку и молитвеној тишини ушли у храм Божји који Срби подигоше у славу и част свог првог Архиепископа и просветитеља, са нескривеном љубаву и искреном дечјом радошћу дочекало је свог Патријарха. Уследио је вероватно један од највеличанственијих призора у досадашњој историји Саборног храма српског народа. Преко пет хиљада београдских ученика, њихових наставника и вероучитеља сабраних под сводовима заветног храма свих Срба, заједно са својим Патријархом, углас је изговорило молитву Господњу и отпевало Химну Светом Сави, а затим са пажњом слушало очинску поруку првојераха Српске Православне Цркве:

– Драга децо, помаже Бог! Радујем се, са свим овде присутним владикама, што сте данас у храму Светог Саве јер ово је наша кућа. Долазећи овде ми сви заједно потврђујемо да смо деца Светог Саве, његови ученици, његова браћа и сестре, његови пријатељи. Показујемо да је оно што је учинио Свети Сава, а то је љубав целим својим бићем према Богу, према свом народу, нарочито према деци, оно што и нас уједињује, оно што нас доводи овде у храм и оно што чини да се можемо назвати децом Светог Саве.

– Шта је најважније поред тога што треба да се молимо Светом Сави? Најважније је да знамо да треба да учинимо све да једни друге волимо и, хвала Богу, то и јесте тако. Најпре волимо своје маме и своје тате, волимо своју браћу и своје сестре, а онда волимо и своје другове и другарице. И ако тако волимо једни друге, онда можемо као Свети Сава да волимо и читав свет, читаву људску природу, и животиње и биљке, и мора и планине, и шуме и потоке, дакле, све оно што је у нама и што је око нас. То што волимо Светог Саву и што волимо једни друге не значи да понекад нећемо учинити нешто погрешно, али онај који воли као што ми волимо једни друге спреман је да каже извини, ако је учинио нешто што није у реду, свима којима је учинио нешто погрешно. Исто тако, када имамо љубави ми смо спремни да примимо извињење, да опростимо онима који су нас некада увредили или учинили нешто што се нама не допада – истакао је патријарх Порфирије и закључио:

– Знајмо да немамо већег пријатеља од Бога, јер и Свети Сава је био највећи пријатељ Богу, зато је био и остао наш најприснији пријатељ. На нама је да учинимо све што можемо да будемо бољи и успешнији свуда и на сваком месту. Када нам нешто не иде од руке онда је веома важно да знамо да је Свети Сава са нама и да му упутимо молитву, а он ће је онда проследити Богу или ће се заједно са нама Богу молити. Сигурно је да ако будемо издржљиви, ако будемо стрпљиви, пре или касније ми ћемо препреку савладати. Све вас заиста волимо и знамо да се и ви волите између себе. То чувајте и увек ћете имати радост, лепоту и мир у срцу. Живели и нека вас све Господ благослови!

Патријарх Порфирије је затим децу даривао Светосавским пакетићима, а затим се још дуго задржао у радосном дружењу, разговору и фотографисању са њима.

Величанственој свечаности присуствовали су и викарни епископи Патријарха српског са свештеничким братством храма Светог Саве. Програм Светосавског сабора основаца водили су глумци Слобода Мићаловић и Виктор Савић, док су Дечји хор Растко и хор храма Светог Саве својим предивним појањем нарочито улепшали данашњу свечаност.

Извор: СПЦ