Patrijarh Porfirije

Патријарх Порфирије на слави Николајевске цркве у Земуну

Име: 22. 05.2021 Patrijarh Porfirije; Опис: Патријарх Порфирије на слави Николајевске цркве у Земуну Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је Свету архијерејску Литургију, 22. маја 2021. године, на празник Преноса моштију Светог Николаја Мириликијског Чудотворца у Николајевској цркви у Земуну. Патријарху Порфирију саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј и свештеници: протојереји-ставрофори Божа Бакајлић и Драгомир Убипариповић, декан Православног богословског факултета протопрезвитер проф. др Зоран Ранковић, јереј Иван Фаранов и новорукоположени презвитер проф. др Србољуб Убипариповић, јеромонах Сава (Бундало) и ђакони Томислав Кримар, Мирослав Николић и Радомир Врућинић.

У току Свете Литургије Патријарх Порфирије је рукоположио у чин презвитера професора Православног богословског факултета ђакона др Србољуба Убипариповића, пожелевши му да проповеда Јеванђеље Христово верном народу Божијем онако како је то чинио Свети Николај. „Ми се такође Богу молимо да му благодат, коју је у чину овога рукоположења примио, буде стални сапутник, да прожима сваку његову мисао читав његов живот и да се оваплоти у свакодневним конкретним делима, како би његова свештеничка служба била њему на спасење и на корист цркве“, поручио му је Патријарх Порфирије.

„Истина Христова нема компромиса и не може се уподобљавати духу овога света, не може се удварати духу овога света само да би споља била прихваћена“, истакао је Патријарх Порфирије у својој беседи, а затим је додао: „Та истина постоји да бисмо се преображавали, а тај преображај се остварује благодаћу Божијом пре свега, али и нашим учешћем и сарадњом са благодаћу Божијом. А то се чини, пре свега, нашом исправном вером, а онда и животом који треба да буде живот смирења.” На крају своје беседе Патријарх је позвао сав верни народ да на Спасовдан узму учешће у Литији, која ће у 19:00 часова кренути од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве на Врачару.

Након Свете Литургије Патријарх Порфирије је уз присуство Епископа Иринеја, свештенства и верног народа освештао жито и пресекао славски колач.

Данашњу свечаност је својим појањем улепшао хор Николајевске цркве под руководством диригента Светозара Вујића.

 

Биографија презвитера проф. др Србољуба Убипариповића

Србољуб Убипариповић је рођен 28. септембра 1978. у Сарајеву. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2004. радом на тему „Улога лаоса у Цркви“ у оквиру предмета Пастирско богословље код професора др Љубивоја Стојановића са највишом оценом. Године 2004. уписао је постдипломске студије на Православном богословском факултету у Београду, на Богословско-практичном смеру, предмет Литургика, које је успешно завршио 2007. одбранивши магистарску тезу под насловом „Литургијско богословље Посланице Јеврејима“ (ментор професор др Ненад Милошевић), са највишом оценом. Године 2008. завршио шестомесечни интензивни курс новогрчког језика на Филолошком факултету Атинског Универзитета, да би 2009. похађао вишемесечни курс из старогрчке палеографије у Историјско-палеографском одељењу „Задужбине грчке културе Националне Банке Грчке“ у Атини. Године 2010. пријавио је докторску дисертацију из Литургике на Православном богословском факултету у Београду под називом „Хлеб и вино као евхаристијска жртва“, коју је, под менторским руковођењем професора др Ненада Милошевића, одбранио са изузетном похвалом 24. јуна 2014, стекавши научно звање доктора богословских наука. Влада знањем енглеског, новогрчког и руског језика, и служи се немачким језиком. На Православном богословском факултету Универзитета у Београду ради од 2004. као асистент-приправник на катедри за Литургику. Године 2008. изабран је у звање асистента, а 2014. у звање доцента за ужу научну област Практично богословље. Звање вандредног професора добио је 2019. године. Тренутно обавља и функцију продекана за наставу.

Учесник је у пројекту Српска теологија у двадесетом веку који финансира Министарство науке Републике Србије. Члан је Међународног удружења литургичара SOL. Аутор је више различитих научних студија, огледа, чланака и приказа на српском, грчком и енглеском језику, од којих су неки: „Монашко свеноћно бденије за празник Ваведења Пресвете Богородице“, „Протођакон Прибислав Симић – професор литургике са хришћанском археологијом и црквеном уметношћу на Православном богословском факултету“, „Допринос архимандрита Кипријана Керна (1899-1960) као литургичара српској теологији 20. века“, „Патријарх Павле као литургичар“, „Литургички допринос епископа бачког др Иринеја Ћирића српској теологији 20. века“, „Литургијско- богословска синтеза: Епископ Атанасије Јевтић, Христос-Нова Пасха: Божанствена Литургија 1-4“, „Место и улога литургике у развоју српске богословске мисли XX века: истраживачки резултати и перспективе“, „Богослужбени круг читања светописамских одељака: порекло, извори и перспективе (I и II део)“, „Тајанствени смисао телесних израза у хришћанском богослужењу (I и II део)“, „Ка протословенском lex orandi: историјско телетургијска гледишта“, „Улога ђакониса у хришћанском богослужењу“, „Однос Православне Цркве према упокојенима кроз историју и савремени богословски изазови“ и други.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Јелена Павловић