Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije u poseti svetosavskim eparhijama

425 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save i 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog

 

Odazivajući se želji vernog naroda i pozivu nadležnih arhijereja, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije boraviće od 9. do 12. maja 2022. godine u kanonskoj poseti svetosavskim eparhijama Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj.

 

Patrijarh Porfirije u poseti svetosavskim eparhijama

Patrijarh 9. i 10. maja u Mileševi

Ovu kanonsku posetu Patrijarh srpski će započeti u manastiru Mileševi gde će u ponedeljak, 9. maja u 18 časova, biti priređen svečani doček i doksologija. U utorak, 10. maja u 8,30 časova, na 425, godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save, Njegova Svetost će služiti svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Mileševi, u kome su mošti prvog Arhiepiskopa srpskog počivale 360 godina. Istog dana u ranim popodnevnim časovima, Svetejši će nastaviti boravak u Eparhiji mileševskoj, gde će mu oko 14 časova pred hramom Svetog velikomučenika Georgija na Gukama u Pljevljima biti priređen svečani doček, a planirano je i osvećenje crkveno-narodnog doma.

Patrijarh Porfirije u poseti svetosavskim eparhijama

Patrijarh 10. i 11. maja u Trebinju

Već oko 19 časova istog dana, Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije će stići u Episkopiju zahumsko-hercegovačku, a svečani doček i doksologija u njegovu čast biće održani u katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, gde će sutradan, 11. maja u 9 časova, služiti svetu arhijerejsku Liturgiju.

Patrijarh Porfirije u poseti svetosavskim eparhijama

Patrijarh 11. i 12. maja u Ostrogu

Radi načalstovavanja svečanostima koje se priređuju povodom 350. godišnjice od  upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), poglavar Srpske Pravoslavne Crkve će prisustvovati u sredu, 11. maja oko 19 časova, prazničnoj večernjoj službi sa petohlebnicom u manastiru Ostrogu, a potom će se obratiti okupljenom vernom narodu. Sutradan, 12. maja 2022. godine, na dan kada molitveno proslavljamo Ostroškog Čudotvorca, Njegova Svetost će služiti svetu arhijerejsku Litrugiju u manastiru Ostrogu sa početkom u 8 časova, a istog dana u 18 časova Patrijarh srpski će predvoditi Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

Patrijarh Porfirije u poseti svetosavskim eparhijama

Patrijarh 12. maja u Nikšiću

Izvor: SPC-TV Hram