Митрополит Крфа Нектарије посјетио Цетињски манастир

Митрополит Крфа Нектарије посјетио Цетињски манастир

Име: 11.05.2022- Mitropolit Krfa-Nektarije- Cetinje; Опис: Митрополит Крфа Нектарије посјетио Цетињски манастир Тип: audio/mpeg

Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарије, који ових дана борави у посјети нашој Митрополији, данас се у Цетињском манастиру поклонио моштима Светог Петра Цетињског, десници Светог Јована Крститеља и честици Часног Крста Господњега.

Митрополита Нектарија је дочекали цетињско сештенство и монаштво, као и професори и ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.

Након доксологије, Митрополит Нектарије је рекао да му је велика част што је дошао у Цетињски манастир да пренесе поиоздраве грчкога народа, нарочито народа Крфа.

“Посебно је важна веза Крфа са сестринском Црквом Српском”, рекао је он и подсјетио на страдање и опоравак српске војске на овом оствру у Првом свјетском рату након преласка Албаније.

“И претходни Митрополити, као и блаженопочивши Митрополит Амфилохије и садашњи Митрополит Јоаникије су посјећивали острво Крф и чинили помене за покој душа пострадалих српских војника”, казао је он.

Митрополит Крфа је рекао да би му било задовољство да на Крф дођу, с благословом Митрополита Јоаникија, ђаци Цетињске Богословије да виде оно што обједињује наше народе.

“А обједињују нас иста вјера и Бог наш”, рекао је Митрополит Нектарије.

Казао је да разне власти покушавају данас да ране Цркву Божију.

“Можда они не познају ријечи Јеванђеља које каже да је ни врата пакла неће надјачати. Тај рат против Цркве се и даље наставља. У суштини, то је рат против Господа нашег Исуса Христа”, казао је он.

Подсјетио је на ријечи Светог Јована Златоуста да што више ратујете против Цркве, она постаје све јача.

“Сви они који су се борили против Цркве, када би сада могли да устану и виде како изгледа Црква покајали би се за оно што су чинили”, казао је Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарије.

Радосав Рајо Војиновић