Патријарх Порфирије у родном мјесту Светог Василија

Патријарх Порфирије у родном мјесту Светог Василија

Име: 11.05.2022- PATRIJARH- MRKONJICI; Опис: Патријарх Порфирије у родном мјесту Светог Василија Тип: audio/mpeg

У поподневним часовима Његова светост Патријарх српски г. Порфирије посјетио је Манастир Рођења Светог Василија – метох Манастира Петропавлово, у херцеговачком селу Мркоњић.

Поред домаћина, Епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, у пратњи Патријарха били су епископи: милешевски Атанасије, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, и ремезијански Стефан, као и бројни свештеници и монаси.

У родном мјесту Светог Василија пријем за Патријарха осмислило је и припремило сестринство Манастира Петропавлово и вјероучитељи, а програм су извели основци и средњошколци из Херцеговине. Говоре доброшлице припремили су средњошколци: Романа Рогановић, Давид Вучуревић и Андреј Вукоје. Испред прве херцеговачке генерације матураната, која је у току средњошколског образовања похађала часове Вјеронауке, поклонили су Патријарху два филма која су радили са професорима Српског језика и Православне вјеронауке, филм ”Владо” и филм ”Стубови”.

Патријарха су нарочито одушевили млађи ђаци који су одпјевали неке од најљепших духовних пјесама, а полазници секције “Православац радозналац” из ОШ ”Вук Караџић” у Требињу, уручили су Његовој светости икону. Ученица Невене Мекдермонт, која је недавно стигла у Требиње из Саудијске Арабије, насликала је Светог Василија као малог дјечака.

Фото: Миодраг Вујачић

Извор: Епархија ЗХиП