Patrijarsi Vracar

Patrijarsi antiohijski Jovan i Srpski Irinej načalstvovali Liturgijom u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu

Ime: 14.10.2018. patrijarh antiohijski; Opis: Patrijarsi antiohijski Jovan i Srpski Irinej načalstvovali Liturgijom u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu Tip: audio/mpeg

Njegovo Blaženstvo patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan X načalstvovao je danas svetom arhijerejskom Liturgijom u crkvi Svetog Lazara Kosovskog u kripti Hrama Svetoga Save. Njegovom Blaženstvu patrijarhu antiohijskom Jovanu X sasluživao je Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, klirici Antriohijske patrijaršije, i sveštenstvo naše crkve.

Na kraju Liturgije Patrijarh srpski Irinej se obratio gostima iz Antiohijske patrijaršije. Potom Njegova Svetost je odlikovao Blažnjejšeg patrijarha dr Jovana Ordenom Svetoga Save prvog stepena. Patrijarh Irinej je poklonio Patrijarhu dr Jovanu i arhijerejske panagije i ikonu Svetog Jovana Preteče.

Zatim se obratio Patrijarh Jovan na početku na arapskom da bi ostatak govora pročitao na srpskom Njegovo Preosveštenstvo episkop novosadsko-bački dr Irinej. Na samom kraju sabranja u kripti Svetosavskog Hrama Patrijarh Jovan poklonio je arhijerejsko žezlo Patrijarhu Irineju, izrađeno u Damasku za Svjatjejšeg.

Njegovo Blaženstvo Patrijarh antiohijski i svega Istoka Jovan X posetio je juče crkvu Ružicu na Kalemegdanu i Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. U paraklisu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta posvećenom Svetom Jovanu Bogoslovu uz molitveno prisustvo Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja i Njegovog Blaženstva Patrijarha dr teologije Jovana X večernju službu služio je arhimandrit Prokopije (Tajar), doktorand Bogoslovskog fakulteta, uz sasluženje klirika Srpske Pravoslavne Crkve – profesora Bogoslovskog fakulteta – i klirika Antiohijeske Patrijaršije, dok je pojao vizantijski hor studenata Fakulteta.

U svome obraćanju Blažnjejši Patrijarh dr Jovan je zablagodario na srdačnom prijemu od strane profesorskog kadra, ne krijući oduševljenje vizantijskim studentskim horom. Paraklis, i uopšte atmosfera, rekao je Patrijarh dr Jovan, ga je vratilo u njegov fakultet Svetog Jovana Damaskina u Balmandu, gde je paraklis Svetog Damaskina.