Павлина Радовановић 2

Павлина Радовановић из Ораховца одржала концерт у Руском дому у Београду

Име: 26.03.2022- KONCERT PAVLINE RADOVANOVIC; Опис: Павлина Радовановић из Ораховца одржала концерт у Руском дому у Београду Тип: audio/mpeg

У знак сјећања на Мартовски погром на Косову и Метохији и почетак НАТО агресије на СР Југославију, у петак 25. марта у Руском дому у Београду је одржан концерт дванаестогодишње Павлине Радовановић из Ораховца у Метохији.

Концерту су, између осталих, присуствовали Његово преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Јустин и проф. др Милош Ковић.

У Ораховцу је прије рата и погрома из 1998-1999. и 2004. живјело око 5.000 Срба, док их је данас преостало око 300. Павлина живи у гету, који чини некадашња Српска улица, у којој српска деца могу да се играју и шетају још само неколико десетина метара око својих кућа.

Пјесме са Косова и Метохије Павлина је изводила у пратњи ораховчанина Гаврила Кујунџића, свог некадашњег наставника музичког васпитања, аутора познатих песама ,,Ораховцу, башто рајска“, “Призренска ноћ“, “Ђенерале“. Подршку Павлини пружиле су и две девојке из Приштине, вокалне солисткиње Симонида Ракочевић и Мирјана Бараћ. Уводно слово дао је познати беседник, протојереј-ставрофор, проф. др Дарко Ђого. О Ораховцу и животу Срба на Косову и Метохији говорила је Оливера Радић, професорка Ораховачке гимназије и новинарка, чија је изложба фотографија ,,Од Метохије до Васкрсења“, у холу Руског дома, пратила концерт Павлине Радовановић.

Посебан дар за песму ове девојчице откривен је када је имала пет година. Данас она свакога дана путује у музичку школу у Грачаници, удаљену 60 километара од Ораховца, где учи певање и клавир. Певала је већ много пута на Косову и Метохији, у централној Србији и у Републици Српској. Концерт у Руском дому први је солистички наступ Павлине Радовановић.

На тексту благодаримо порталу ,,Покрет за одбрану Косова и Метохије“ а на тонским записима и фотографијама Оливери Радић.