Херцег од Светог Саве печат

„Печат херцега Шћепана“ Живојину Ракочевићу; „Ћириличник“ Удружењу књижевника Црне Горе

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице“ који чине: Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј Никола Тодоровић, Будимир Дубак, Новица Ђурић, Радомир Уљаревић и Желидраг Никчевић једногласно је донио одлуку да овогодишњи „Печат херцега Шћепана“ припадне Живојину Ракочевићу, пјеснику, публицисти и националном прегаоцу из Грачанице, док је награда „Ћириличник“, која се додјељује најистакнутијим културним институцијама, ове године припала Удружењу књижевника Црне Горе.

У образложењу жирија наводи се да укупна стваралачка дјелатност Живојина Ракочевића представља племенит и драгоцјен допринос култури, док његова лирска умјетност потресно свједочи да и у најтежим околностима, иако рањено, наше срце на Косову и Метохији куца и обнавља се.

Удружење књижевника Црне Горе награду „Ћириличник“ заслужило је истрајном, достојанственом и умјетнички квалитетном борбом за очување српског језика и писма.

Традиционална висока признања „Трга од ћирилице“ добитницима ће бити уручена 28. августа, на свечаном затварању манифестације, након Божанствене литургије у Манастиру Успења Пресвете Богородице у Морачи.