Herceg od Svetog Save pečat

„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću; „Ćiriličnik“ Udruženju književnika Crne Gore

Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ koji čine: Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojerej Nikola Todorović, Budimir Dubak, Novica Đurić, Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević jednoglasno je donio odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, pjesniku, publicisti i nacionalnom pregaocu iz Gračanice, dok je nagrada „Ćiriličnik“, koja se dodjeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama, ove godine pripala Udruženju književnika Crne Gore.

U obrazloženju žirija navodi se da ukupna stvaralačka djelatnost Živojina Rakočevića predstavlja plemenit i dragocjen doprinos kulturi, dok njegova lirska umjetnost potresno svjedoči da i u najtežim okolnostima, iako ranjeno, naše srce na Kosovu i Metohiji kuca i obnavlja se.

Udruženje književnika Crne Gore nagradu „Ćiriličnik“ zaslužilo je istrajnom, dostojanstvenom i umjetnički kvalitetnom borbom za očuvanje srpskog jezika i pisma.

Tradicionalna visoka priznanja „Trga od ćirilice“ dobitnicima će biti uručena 28. avgusta, na svečanom zatvaranju manifestacije, nakon Božanstvene liturgije u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Morači.