Петар Балабан један од најбољих младих хармоникаша свијета

Петар Балабан један од најбољих младих хармоникаша свијета

Након побједа на Међународним такмичењима у региону, Петар Балабан, ученик III разреда Умјетничке школе за балет и музику “Васа Павић” у Подгорици, у класи проф. Мирослава Илића, осваја сјајне резултате на највећим свјетским хармоникашким такмичењима.

 

Велико друго мјесто освојио је на недавном престижном такмичењу у Италији, 48° Premio Internazionale della Fisarmonica „Citta di Castelfidardo“, што је убједљиво најбољи пласман хармоникаша из Црне Горе икад. У категорији је наступило 14 учесника из 11 земаља свијета. Такмичаре је оцјењивао осмочлани жири свјетског реномеа.

Још једним сјајним резултатом, Петар је потврдио да је један од најбољих младих хармоникаша свијета, објавила је Умјетничка школа “Васа Павић” на Фејсбук страници, упућујући честитке Петру и професору Илићу.

Кастелфидардо је и град свјетског гласа по својим фабрикама хармоника, тако да је млади умјетник Петар имао ту привилегију да ужива у обиласку фабрике у којој је настао и његов инструмент.

Претходно је на престижном такмичењу Coupe Mondiale у категорији јуниора, Петар Балабан заузео 4. мјесто.

Coupe Mondiale је водеће међународно такмичење за најбоље свјетске извођаче на хармоници. Овај престижни музички догађај у свијету, одржао се по 76. пут под покровитељством Међународне конфедерације хармоникаша (Confederation Internationale des Accordeonistes), ове године у Бјељини, БиХ.

Петар Балабан наступио је у јуниорској селекцији у којој се такмиче ученици до 18 година. Такмичење се одвијало у двије етапе, а у овој категорији наступило је 26 хармоникаша из 15 земаља свијета (Кина, Русија, Италија, Србија, Португал, Казахстан, Литванија, Финска, Њемачка, Аустрија, Сјеверна Македонија, Босна и Херцеговина, Чешка, Француска и Црна Гора).

Овај успјех је још значајнији јер је ово први пут да Црна Гора има представника у овој категорији.

Петар Балабан је син нашег протојереја Игора Балабана и наше колегинице протинице Оливере.

Нашем Петру све честитке, желимо му још много успјеха!

23_opengraphic

Весна Девић