protojerej stavrofor Mileta Kljajević

Petrovdan proslavljen u hramu pod Goricom

Svetom Liturgijom u podgoričkom hramu Velikomučenika Đorđa, proslavljen je Petrovdan, kojim se završava Apostolski Post, koji je trajao tri nedelje.

 

Svetim Evharistijskim sabranjem načalstvovao je protojerej-stavrofor Mileta Kljajević uz sasluženje protojereja Jovana Radovića i đakone Ivana Crnogorčevića i Luke Pavićevića; dok je molitveno učestvovao dugogodišnji starešina ovog drevnog hrama, prota Milun Femić.

Na liturgijske vozglase odgovarali su pojci ovog  hrama, praćeni vernim narodom Božijim.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, slovom pouke sabranima se u hramu Gospodnjem obratio, načalstvujući sveštenoslužitelj, prota Kljajević:

“Iako Apostoli, u svom narodu doživljavali su brojna maltretiranja, hapšenja i zlostavljanja, no, sve su to uz Božiju pomoć pretrpeli ne bojeći se iskušenja koja su nailazila na njih – čak ni mučeničkog stradanja “ – podsjetio je prota u svojoj besedi, dodavši da je Petar prvi sa Sv. Apostolom Andrejom, pošao za Hristom.

I na poziv: ,, Hajdete sa mnom i učiniću vas lovcima ljudi !“ – ostaviše svoje mreže i pođoše za Gospodom.

“Petar je bio ribar, čovek iz naroda, neškolovan i brz na jeziku i djelu … plamenog karaktera – kao takav, čitav njegov život bio je satkan iz kontradikcije !“ – kazao je otac Mileta.

Na pitanje Hristovo: ,, Šta kažu ljudi, ko sam ja ? !“ On odgovara: ,, Ti si Hristos, Sin Boga Živoga !“

Zbog toga biva pohvaljen od Isusa, koji mu govori: ,, Ti si Petar i na ovome kamenu sazidaću Crkvu svoju! “

Prota je podsjetio da je petar na Pedesetnici, neustrašivo propovijedao Hristovu nauku, zatim otišao u svijet, prizivao narod Hristu i prosvećivao ih Jevanđeljem, dodavši na kraju, da je za vreme gonjenja hrišćana, mučenički postradao za Hrista 67.g.n.e.

“Druga ličnost koju danas proslavljamo je Sv. Apostol Pavle, prvobitni Savle, koji je budući okoreli neprijatelj hrišćana a zatim kao Pavle, čudesnim preumljenjem u Damasku, najveći propovednik Hrista.“

Otac je podsetio da je ovaj Apostol propovijedajući, na tolike nevolje nailazio da je sam govorio: ,, Više sam boja podnio, više sam puta bio u tamnici, mnogo puta dolazio do smrtnoga straha, od Jevreja primio sam 5 puta manje 41 udarac, tri puta sam bio šiban, jednom su kamenje bacali na mene, tri puta se lađa na kojoj sam bio – razbijala… !“ –  dok nije mučenički završio svoj život u Rimu 67.g.

S toga, Crkva – Petrovu čvrstinu duha i Pavlov razum, s pravom naziva – stubovima Crkve Hristove !

“Proslavljajući ih danas – upućujemo im toplu molitvu, Sveti Prvovrhovni Petre i Pavle, molite Boga za nas ! “ – poručio je načalstvujući sveštenoslužitelj, u svojoj besed na Petrovdan, u podgoričko hramu.

Svi oni koji su postili Apostolski post i pripremili se za Svetu tajnu pričešća – pristupili su Svetoj Čaši.

Zatim su sveštenoslužitelji ovog Svetog hrama, pristupili lomljenju i blagosiljanju slavskih kolača današnjim svečarima.

Zajedničarenje je nastavljeno u Svetogeorgijevskom Domu uz prigodno posluženje – za koji su se potrudile parohijanke, ovog Svetog hrama.

DSC00006 (3)

Elza Bibić
Video: Darko Radunović