Ranko đinović

Pjesnik Ranko Đinović govorio o svom stvaralaštvu, orahovačkom “Maršu mira“ i stradanju našeg naroda na Kosovu i Metohiji

Ime: 11.12.2018 RANKO DJINOVIC; Opis: Pjesnik Ranko Đinović Tip: audio/mpeg

Pjesnik Ranko Đinović, jedan od dobitnika ovogodišnje nagrade “Simo Matavulj“, govorio o svom stvaralaštvu, orahovačkom “Maršu mira“ i stradanju našeg naroda na Kosovu i Metohiji

 

Na Skupštini Udruženja književnika Srbije u Beogradu  dodeljena je nagrada „Simo Matavulj“ književnicima sa Kosova i Metohije Ranku Đinoviću i Živojinu Rakočeviću.

“Za stvaraoce Kosova i Metohije, za mene lično, za one koji su prognani iz svog zavičaja ovo je velika čast i radost, jer je Simo Matavulj živio i stvarao u mnogim našim sredinama“, izjavio je pesnik Ranko Đinović.

10. decembra 2018. godine navršilo se dvadeset godina od dana kada su se Srbi Orahovca i okoline uputili u potragu za svojim otetim članovima porodica, rođacima, roditeljima, braćom, komšijama put sela Dragobilje u traženju odgovora na pitanje: “Gdje su naši oteti?“.  Marš od Orahovca do Dragobilja nazvan je “Marš mira“.

O “Maršu mira i događajima koji su uslijedili Ranko Đinović je snimio dokumentarni film “Univerzum bola“.

Na bolnu temu našeg narodnog bića- stradanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji imali smo radost i čast da razgovaramo sa Rankom Đinovićem, pjesnikom bola i stradanja.