Ranko đinović

Пјесник Ранко Ђиновић говорио о свом стваралаштву, ораховачком “Маршу мира“ и страдању нашег народа на Косову и Метохији

Име: 11.12.2018 RANKO DJINOVIC; Опис: Пјесник Ранко Ђиновић Тип: audio/mpeg

Пјесник Ранко Ђиновић, један од добитника овогодишње награде “Симо Матавуљ“, говорио о свом стваралаштву, ораховачком “Маршу мира“ и страдању нашег народа на Косову и Метохији

 

На Скупштини Удружења књижевника Србије у Београду  додељена је награда „Симо Матавуљ“ књижевницима са Косова и Метохије Ранку Ђиновићу и Живојину Ракочевићу.

“За ствараоце Косова и Метохије, за мене лично, за оне који су прогнани из свог завичаја ово је велика част и радост, јер је Симо Матавуљ живио и стварао у многим нашим срединама“, изјавио је песник Ранко Ђиновић.

10. децембра 2018. године навршило се двадесет година од дана када су се Срби Ораховца и околине упутили у потрагу за својим отетим члановима породица, рођацима, родитељима, браћом, комшијама пут села Драгобиље у тражењу одговора на питање: “Гдје су наши отети?“.  Марш од Ораховца до Драгобиља назван је “Марш мира“.

О “Маршу мира и догађајима који су услиједили Ранко Ђиновић је снимио документарни филм “Универзум бола“.

На болну тему нашег народног бића- страдање нашег народа на Косову и Метохији имали смо радост и част да разговарамо са Ранком Ђиновићем, пјесником бола и страдања.