Pljevlja

Пљеваљски одбор за одбрану светиња: Држава да нас заштити, да то не бисмо радили сами

Саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња

ТРАЖИМО ОД ДРЖАВЕ ДА НАС ЗАШТИТИ КАКО ТО НЕ БИ РАДИЛИ САМИ

Пљеваљски одбор за одбрану светиња са запрепашћењем је примио вијест о бруталном пребијању студента Божидара Чабаркапе.

Како полиција ни након 24 сата није саопштила имена починилаца нити њихове мотиве, а ријеч је о младићу који је истакнути члан наше Цркве као и протестних литија у Пљевљима, то потпуно основано сматрамо да је овај подмукли и кукавички чин дио напора снага које настоје да на ванинституционалан и насилнички начин створе услове за забрану апсолутно законитих, мирних, демократских и достојанствених масовних окупљања грађана.

Иако смо током самих протестних литија, што су пренијели бројни медији, директно показали изузетно висок степен толеранције како за нестомишљенике тако и за припаднике других конфесија мимо православне, и других народа сем српског коме углавном припадамо, овако бруталне провокације чине се само према православним Србима. Државни органи очигледно већим гријехом сматрају крст са оцилима на ормарићима за струју у близини муслиманских кућа него насртај на живот једног младог човјека. То нам даје за право да сматрамо да напад на Чабаркапу није случајан и да иза њега, без обзира на то ко су директни извршиоци, стоје државне и парадржавне репресивне снаге и тајне службе.

Директно одговорним за очување  мира и суживота у Пљевљима сматрамо челне људе Полиције и АНБ-а у овом граду Драгана Славуља и Веска Јоловића, од којих захтијевамо да са истражним и правосудним органима у разумном року саопште имена и процесуирају починиоце овог кукавичког и гнусног чина. У противном  бићемо принуђени да и онако танку линију повјерења које имамо према овом дијелу државног апарата потпуно редукујемо и предузмемо мјере и активности на организовању механизама самозаштите и упознавања релевантних међународних институција са положајем православног живља и српског народа у Пљевљима.

Складни међунационални и међувјерски односи у Пљевљима наш су приоритет, али они свакако не треба да подразумијевају наше жртве овакве врсте и све ћемо предузети да их више не буде. Више пута смо јавно и јасно истакли да ћемо сваки напад на појединца који је инспирисан његовом православном вјерском и српском народном припадношћу сматрати нападом на све нас – читаву Цркву, свештенство и вјерни народ.

Захтијевамо да нас држава третира и заштити као и све друге у Црној Гори и молимо да нас схвати озбиљно. У противном сматраћемо да нас подстиче и препушта да сами нађемо начине да заштитимо своју браћу у Христу и своје сународнике, што ћемо свакако и учинити, као дио наше часне борбе за одбрану светиња.

Пљевља, 16. март 2020. године