САОПШТЕЊЕ ПЛЕНУМА 083

Саопштење Пленума 083: Митрополија не пријети насиљем већ позива на љубав и мир

САОПШТЕЊЕ ПЛЕНУМА 083

 

Поводом саопштења које је освануло у медијима, а тиче се става ГП УРА о устоличењу новоизабраног митрополита – којим се, у име помирења, МЦП СПЦ позива на разум и премјештање церемоније у неки други град – дужни смо напоменути сљедеће:

1. У складу са пређашњом праксом, МЦП СПЦ планира устоличење новоизабраног митрополита у Цетињском манастиру, свом сједишту. МЦП СПЦ никоме не ограничава право на протест или неслагање нити било кога обавезује на присуство церемонији. Такође, ова институција не пријети насиљем нити се бави уцјенама, него, управо позивајући на мир и љубав међу људима, очекује да надлежни органи, дјелујући у складу са својим ингеренцијама, омогуће слободу окупљања свим грађанима подједнако.

2. Шачица шовиниста и припадника старих структура моћи покушава да се постави изнад закона, пријетећи насиљем уколико се не изађе у сусрет њиховим захтјевима. Ти захтјеви су засновани на идеји према којој глас оних који би МЦП СПЦ и вјернике удаљили с Цетиња има већу тежину од било чијег другог. Ова идеја, будући да подстиче дискриминацију и насиље, нема никакво упориште ни у законима ни у декларацијама о заштити људских права.

Ситуација је, дакле, таква да, с једне стране, имамо МЦП СПЦ, као институцију која жели обавити устоличење новоизабраног митрополита на Цетињу, свом епархијском сједишту, а с друге стране имамо шовинисте који пријете насиљем уколико држава, одустајањем од сопствених закона, не изађе у сусрет њиховим болесним фантазијама.

Како се према тој ситуацији односи ГП УРА?

Декларативним заступањем идеје о помирењу и истим правима свих грађана, ГП УРА позива МЦП СПЦ на разум, практично сугеришући премјештање церемоније у неки други град. ГП УРА, дакле, као политичка структура која партиципира у извршној власти, даје за право екстремистима који би другима ограничавали слободу и законе ове државе учинили неважећима на територији Општине Цетиње. ГП УРА, надаље, адресира одговорност за насиље не онима који насиљем пријете него институцији против које је насиље уперено.

Све у свему, ГП УРА, као чинилац извршне власти, сугерише суспензију и државе и закона, а све у име помирења, с тим што грађани остају ускраћени за објашњење како ће се до тог фамозног помирења доћи повлађивањем екстремистима и како било ко може имати повјерење у државне институције уколико се, у критичним ситуацијама, примат даје захтјевима оних који своје насилништво нуде као замјену за законе.

Питамо се да ли би, у ситуацији у којој се дио грађана противи церемонији устоличења новог надбискупа или реиса, у име помирења, ГП УРА сугерисала Барској надбискупији или Исламској заједници Црне Горе да, у име разума и помирења, дају за право екстремистима и премјесте церемонију у неки други град?

С обзиром на то да нема реалног основа за премјештање церемоније устоличења новоизабраног митрополита МЦП СПЦ, позивамо и ГП УРА и остале чиниоце извршне власти да раде свој посао и да се окану повлађивања екстремистима. Било да за разлог налазе јефтино политичко калкулантство, било да се ради о прикривеном екстремизму, чиниоци извршне власти – па и ГП УРА – треба да знају да управо од поштовања закона, једнаких за све, зависи одговор на питање да ли ова држава постоји или живимо у стању анархије.