Братство православне омладине Црне Горе

Саопштење за јавност Братства православне омладине Црне Горе

Дани који су пред нама су дани празика и дани духовне радости поводом устоличења нашег духовног оца, митрополита Јоаникија у древни трон митрополита црногорско-приморских. Овај свети чин ће извршити први међу нашим епископима, наследник светог Саве равноапостолног, Његова Светост патријарх српски господин Порфирије.

Нема данас православног срца у Црној Гори које се не радује том дану, који доноси двоструку радост и благослов нашем народу и овој страдалној и светој земљи. Благослов је двострук прво стога што сусретамо нашег предстојатеља, који по први пут од дана када је сјео на трон најславнијег Немањића долази да походи народ свој, а други повод наше радости је што наш духовни отац и ослонац овог народа прима жезал управљања над Богом му повјереним стадом.

Стога ћемо се из цијеле Црне Горе окупити четвртог септембра на нашем саборишту, пред храм Христовог Васкрсења. Окупићемо се као што смо то, следујући Богу и прецима, чинили током светих литија. Окупићемо се под окриље нашег митрополита, као што смо то чинили и када је међу нама ходио митрополит Амфилохије. Окупићемо се пред нашу светињу да свијетла лица дочекамо нашег патријарха и да му покажемо нашу љубав и оданост, свезу нераскидиву која нас везује за свети пећки трон.

Несрећне околности у којима смо живјели произвеле су заблудјелу браћу нашу, који се још нису освијестили од безбожнога јарма, те заслијепљени сију поруке мржње, и који су, у немоћи државе да стане у заштиту вјерника, пронашли изговор за нападе на свету Цркву и на њеног архијереја. У таквој ситуацији, када је Црква препуштена сама себи, велики подвиг нашег духовног оца и митрополита огледа се у томе што је био непоколебљив у одлуци да се вјековна пракса увођења у трон цетињских митрополота обави ту, у Цетињском манастиру, покрај нетрулежних моштију светог Петра Цетињског и деснице светога Јована Претече, петог септембра, оног дана када је то и заказано. Устоличење ће се обавити. Обавиће се без великог сабора народа, на што је Црква приморана одсуством адекватне подршке од стране оних државних структура које су задужене за сигурност вјерника. Примимо ову изнуђену одлуку са достојанством хришћанина, онако како нама, племићима духа и припада. Подржимо нашег митрополита молитвом и преданим радом на добробит Цркве. То је начин да се и умови затровани мржњом уразуме.

Имајући у виду овакву одлуку наше Цркве, захтијевамо од државних власти Црне Горе да онемогуће одржавање скупова који би реметили молитвену атмосферу тог дана, који шире вјерску и националну мржњу и нетрпељивост и чије најаве су биле повод за угрожавање сигурности вјерника. Није касно да се образ спаси и да се покаже да државни апарат штити права својих грађана. Не дозволимо да у јавној сфери тријумфују поруке мржње које шире опскурне и маргиналне друштвене групације, као инспиратори грађанских сукоба. Због свега наведеног позивамо државне органе да изврше своју законску обавезу и онемогуће окупљања која су управљена против грађанског мира и друштвене слоге у Црној Гори. То је минимум онога што држава у датим околностима може да уради.

Ми ћемо се, пак, показати вјерни пећком и цетињском трону, у свему поштујући одлуке наше Цркве, јер је она гарант нашег историјског трајања и залога будућности не само наше омладине него и генерација које ће доћи. Сложно се саберимо и једним устима поздравимо наше великодостојнике: Добро дошао најсветији Порфирије, насљедниче светог Саве! Достојан си, митрополите Јоаникије трона светог Петра Цетињског! За вама идемо путем Христовим!

ПРЕДСЈЕДНИК БРАТСТВА ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Иван Булатовић