Bogoslovija

Почела матура и завршни богословски испит зрелости у Цетињској богословији

Данас, 30. маја отпочела је матура и завршни богословски испит зрелости за девет ученика XXII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског у школској 2017/2018. години.

Своје школовање на Цетињу ова генерација богослова започела је у септембру 2013. године. На матуру је изашло 7 редовних и два ванредна ученика.

Изасланик Светог архијерејског Синода СПЦ ове године на матури је протојереј-ставрофор др Владимир Ступар који је данас у Цетињском манастиру началствовао Светом литургијом уз саслужење протосинђела Исака Симића и ђакона Душана Биговића.

Потом је у Богословији др Ступар одржао сједницу са ректором и члановима Наставничког савјета на којој су утврђени термини и распореди испита и тока матуре.

Кандидати су данас полагали писмени дио испита на којем су по одлуци Светог архијерејског Синода СПЦ писали на три задате теме:

1.”Покајте се јер се приближило Царство Небеско (Мт. 4,17)“

2. “Ако и страдате правде ради блажени сте ( 1. Петр 3,14) – смисао страдања за Христа“

3. “У сусрет 800-ој годишњици Аутокефалности Српске Православне Цркве“

Наредних дана кандидати ће полагати усмени дио испита из предмета: Светог Писма, Догматике, Етике, Историје Српске цркве, Историје хришћанске цркве, Црквеног појања са типиком, Литургике и Црквеног права.

Испитима ће у петак присуствовати и Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Александар Вујовић