Bogoslovija

Počela matura i završni bogoslovski ispit zrelosti u Cetinjskoj bogosloviji

Danas, 30. maja otpočela je matura i završni bogoslovski ispit zrelosti za devet učenika XXII generacije obnovljene Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog u školskoj 2017/2018. godini.

Svoje školovanje na Cetinju ova generacija bogoslova započela je u septembru 2013. godine. Na maturu je izašlo 7 redovnih i dva vanredna učenika.

Izaslanik Svetog arhijerejskog Sinoda SPC ove godine na maturi je protojerej-stavrofor dr Vladimir Stupar koji je danas u Cetinjskom manastiru načalstvovao Svetom liturgijom uz sasluženje protosinđela Isaka Simića i đakona Dušana Bigovića.

Potom je u Bogosloviji dr Stupar održao sjednicu sa rektorom i članovima Nastavničkog savjeta na kojoj su utvrđeni termini i rasporedi ispita i toka mature.

Kandidati su danas polagali pismeni dio ispita na kojem su po odluci Svetog arhijerejskog Sinoda SPC pisali na tri zadate teme:

1.”Pokajte se jer se približilo Carstvo Nebesko (Mt. 4,17)“

2. “Ako i stradate pravde radi blaženi ste ( 1. Petr 3,14) – smisao stradanja za Hrista“

3. “U susret 800-oj godišnjici Autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve“

Narednih dana kandidati će polagati usmeni dio ispita iz predmeta: Svetog Pisma, Dogmatike, Etike, Istorije Srpske crkve, Istorije hrišćanske crkve, Crkvenog pojanja sa tipikom, Liturgike i Crkvenog prava.

Ispitima će u petak prisustvovati i Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Aleksandar Vujović