Stanjevici

Počela proslava 680 godina manastira Stanjevići: Mitropolit Amfilohije služio Svetu liturgiju

Ime: 14.09.2018 Mitropolit Stanjevici Liturgija; Opis: Počela proslava 680 godina manastira Stanjevići Tip: audio/mpeg

Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Stanjevići, čime je označen početak proslave velikog jubileja ove drevne svetinje – 680 godina njenog postojanja.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja, Mitropolit crnogorsko-primorski je podsjetio na riječi Svetog Jovana Damaskina da ničega novoga nema pod suncem, osim Gospoda Boga i Spasa našega Isusa Hrista.

„Njega kao darodavca neprolaznoga, vječnoga i besmrtnoga života, vječnoga smisla svega što postoji, što nastaje, što se rađa i što preminjuje kroz ovaj prolazni život“, kazao je on i podsjetio da danas proslavamo i Crkvenu novu godinu.

Objasnio je da je njen smisao darivanje novih plodova nama ljudima i svim zemaljskim stvorenjima od strane prirode, koju je Bog stvorio svojim rukama.

„I dobro je rekao Lovćenski Tajnovidac, koji se ovdje podvizavao za novu godinu koja se slavi u zimu: Što je danas ošćela ljudima, usred zime kad vrijeme nije? Mnogo je značajnije obilježavanje ove nove godine, drevne i pradrevne, prvog izabranog Božjega naroda, nove godine koja obilježava nove plodove koje zemlja rađa za hranu i nasladu našu i za hranu i nasladu svakoga zemaljskoga stvorenja“, rekao je Vladika.

Rekao je da proslavljajući Crkvenu novu godinu proslavljamo i 680-tu godišnjicu postojanja stanjevićke svetinje.

„To radimo proslavljajući njenu obnovu, obnoljenje njene svete obitelji. Ova sveta obitelj je mjesto gdje su se vjekovima sabirali ljudi žedni i gladni Božje pravde, Božje ljubavi i Božje istine, ugrađivali se u ovu svetinju, a mnogi su ovdje i postradali mučenički“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da danas obnavljamo pamćenje na sve njih – od njenog osnivača Nikole Stanjevića, do oca Dimitrija (Blagojevića), koji je u naše vrijeme započeo njenu obnovu.

„Naročito obnavljamo pamćenje na njene velike ktitore i osnivače, i na one svete mitropolite, naročito iz svetorodne loze Petrovića, koji su ovdje sebe ugradili. Ovo je veliki dan za ovu svetinju“, naglasio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije se pomolio da se, u vremenu opakih, otrovnih i umrtvljujućih ideologija, preko obnove stanjevićke svetinje obnove i pamćenje i duša Crne Gore.

„Daj Bože da se i Crna Gora obnovi, da se iscijeli od svojih rana, ne malih, davnašnjih, a posebno da se iscijeli od svoga bratoubilačkoga duha, onoga duha protiv koga se borio Sveti Petar Cetinjski, koji je upravo iz ove obitelji napisao mnoga pisma mireći plemena crnogorska koja su se međusobno klala i ubijala. I daj Bože da se taj duh bratoubilaštva, koji je oskrnavio i ovu svetinju, i koji je oskrnavio Crnu Goru i mnogo šire od Crne Gore, i koji je i dan danas skrnavi, iscijeli“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Upozorio je da taj duh danas više nego ikad cijepa duhovno, moralno i istorijsko biće Crne Gore.

„Bratoubilaštvo se u naše vrijeme pretvara kroz bogoubilaštvo, uvijek se rađa kroz bogoubilaštvo. Iz bogoubistva se rađa zemaljsko oceubistvo, i u drevna vremena se događalo i u ovo naše vrijeme se događa taj dubinski rascjep bića Crne Gore, koji se pretvara, ne samo u plemenske zađevice nego se pretvara i u diobu jezika, diobu duše, diobu samosaznanja, pokušaj stvaranja novog identiteta, lažnog identiteta, identiteta koji sobom negira sve ono što predstavlja istinski i pravi identitet Crne Gore“, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon liturgije; Mitropolit Amfilohije će otvoriti dvodnevni naučni skup „Sedam vijekova manastira Svete Trojice – Stanjevići (1338-2018)“, koji će se u sklopu proslave ovog jubileja održati u manastiru i na budvanskoj Citadeli.

Rajo Vojinović