Sabor

Počelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora

Ime: 10.05.2019 pocetak sabora u Zici; Opis: Počelo redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Tip: audio/mpeg

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve svečano je započeo juče svetom arhijerejskom Liturgijom i činom Priziva Svetog Duha kojima je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje više Arhijereja naše crkve u hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiči

Dstl4527Poseban povod za sabranje Patrijarha, arhijereja, sveštenstva, monaštva i vernog naroda u Žiči je proslava 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Već od ranih jutarnjih časova manastir Žiča je otvorenih kapija dočekivao drage goste koji su stizali iz svih krajeva sveta.

Verni narod sa sabrao sa svih strana da sa svojim pastirima i duhovnim ocima proslavi ono što smo na dar dobili od Gospoda i Svetog Save pre 800 godina.

U obraćanju prisutnima, Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički g. Justin je između ostalog rekao da je veliki blagoslov da imamo kome i za šta da se molimo.

Svetom Pričešću je pristupio veliki broj prisutnih, a potom je proizneta molitva Priziva Svetog Duha za početak rada Sabora.

U pouci prisutnima Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej je istakao da naš narod treba da zna da smo svi mi živi hramovi Božji, da je Gospod otac svih nas, a mi braća po Duhu.

U prostoru priprate manastira Žiče otpočeo je radni deo zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.