Свети Никола Призрен

Почиње обнова цркве Светог Николе у Призрену

Име: 25. 12. 2020-NIKOLJDAN U PRIZRENU; Опис: Почиње обнова цркве Светог Николе у Призрену Тип: audio/mpeg

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије дао је благослов за почетак припрема на обнови храма Светог Николе у Призрену, саопштио је на Твитеру игуман манастира Високи Дечани Архимандрит Сава (Јањић).

Отац Сава је навео да је храм који се налази поред дворишта локалне гимназије саграђен 1348. године, а миниран 1999. од стране албанских екстремиста.

Храм Светог Николе је задужбина Рајка Киризмића. Саграђен је у првој половини 14. века, у призренском насељу Поток-мала, пише портал косово-метохија.рс.

Некад је ова црква посједовала 15 винограда у градском метоху, две њиве, воћњаке, дудове за храњење свилене бубе и три куће зависних људи у граду.

Рајкова црква се помиње у Светоарханђелској хрисовуљи цара Душана. Приложио ју је, заједно са другим бројним црквама, својој задужбини – манастиру Светим архангелима, и својој гробној цркви.

Празник Св Николе литургијски прослављен у Призрену. У малој цркви Св Ђорђа литургију је служио парох призренски о. Јован Радић а за пјевницом су били о. Ђорђе Стефановић и мати Злата.

После освећења славских колача о. Јован је произнио кратко празнично слово у којем је честитао славу окупљенима, и најавио почетак обнове цркве Св Николе тзв.Рајкове цркве у чијој се порти налази школа Младен Угаревић у Призрену. Казао је да је владика Теодосије благословио да се обнова започне и званично је почело прикупљање средстава да се црква обнови.

Отац Јован је позвао све који могу да се укључе у обнову својим молитвама и прилозима ко колико може јер је Господ примио и удовичину лепту коју је од срца принела.

У пратњи неколико парохијана по окончању литургије отац Јован је обишао и цркву Светог Николе преко пута цркве Св Ђорђа и окадио светињу уз певање тропара, а потом су заједно отишли и до цркве Св. Николе Рајкове, чија обнова предстоји. Пошто у порти како рекосмо школа Младен Угаревић, у коју данас наставу похађају албанска деца и којој су променили назив, и улазна капија је била затворена, о. Јован је отпевао тропар крај олтара цркве и окадио светињу и присутне уз молитву да се следећи Св Никола прослави у обновљеној светињи.
Казао је да када би кренуо по Парохији призренској да обилази храмове који су посвећени Светом Николи био би му потребан цео дан јер су цркве овоме Светитељу подигнуте и хвала Богу живе у селима Драјчићи, Мушниково, Средска, Богошевце…, јавља новинар и професор Оливера Радић из Ораховца.

У разговору са Оливером Призренка Радмила Гаџић такође је позвала на обнову Рајкове цркве и евоцирала успомене из дјетињства везане за ову Светињу.

На тонским записима благодаримо Оливери Радић новинару и професору из Ораховца