Zapisnik

Policija opet pretresala automobil Episkopa Joanikija

U petak, 7. februara 2020. oko 23 časa, prilikom ulaska u Crnu Goru iz Srbije, na graničnom prelazu Dobrakovo, policija je pretresala vozilo Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija.

Vladika je tražio nalog na šta su mu službenici policije kazali da imaju nalog, ali ga nijesu pokazali, te da mogu da daju zapisnik o pretresu, koji su i dali nakon dužeg čekanja, oko 40 minuta.

Episkop Joanikije je rekao da su ovakvi postupci policije vid pritiska na sveštenstvo da se odustane od dalje borbe za vjerska prava u Crnoj Gori, što zapravo znači da je svaki onaj koji se bori za svoja prava u Crnoj Gori označen kao neprijatelj države. To je, dodao je vladika, svojstveno autokratiji, a ne demokratiji.

„Razumijem da policija treba da radi svoj posao i jasno mi je da kod samih policajaca, koji su vršili pretres, nije bilo zle volje, ali mi nije jasno zbog čega sam sumnjiv policiji i zbog čega se na meni primjenjuje ovo pravilo Zakona“, kazao je Episkop Joanikije.

U zapisniku koji je policija uručila stoji:

„Pretresanje je izvršeno bez naredbe suda na osnovu člana 33 stav 2 Zakona o graničnoj kontroli, jer postoje osnovi sumnje o posjedovanju zabranjenih stvari koje ima kod sebe ili u saobraćajnom sredstvu“.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka