Djakon Konstantin

Породица ђакона Константина Дојића, најзад, на окупу

Ђакон Константин Дојић и његов малољетни син, који су, од четвртка 25. јуна, на граничном прелазу Илино брдо, „чекали“ да им буде дозвољен улазак у Црну Гору, коначно су синоћ, 1. јула у 21: 30ч, добили одобрење за улазак у земљу.

Након дугих седам дана и ноћи, проведених на поменутом граничном прелазу, ђакону Константину Дојићу и његовом сину, издато је решење о 14-дневној изолацији према важећим прописима надлежне здравствене организације.

Ђакон Константин Дојић, који вјерску службу, већ осам година, обавља при Саборном храму у Никшићу и има канадско држављанство, из породичних разлога је био ван Црне Горе. При повратку за Никшић, санитарна инспекција, на граничном прелазу Илино брдо, им је најприје допустила да уђу у Црну Гору и требало је да се одлучи да ли иду у карантин или самоизолацију. Међутим, полиција је донијела решење о забрани уласка, иако према мјерама Националног координационог тијела Црне Горе, које важе од 21. јуна, странци који живе или раде у Црној Гори, могу уз мјере карантина или самоизолације да уђу у ову државу.

Период од четвртка 25. јуна ђакон Коста је са сином, провео у колима на ничијој земљи, протестујући, на тај начин, због забране уласка у Црну Гору, али и односа који држава Црна Гора исказује према Српској православној цркви, архијерејима, свештеницима и вјерном народу, нарочито, након доношења противуставног тзв. Закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори.

Након свега, најважније је да он најзад на окупу са породицом у Никшићу, те да је донијето разумно решење у складу са Законом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка