Djakon Konstantin

Porodica đakona Konstantina Dojića, najzad, na okupu

Đakon Konstantin Dojić i njegov maloljetni sin, koji su, od četvrtka 25. juna, na graničnom prelazu Ilino brdo, „čekali“ da im bude dozvoljen ulazak u Crnu Goru, konačno su sinoć, 1. jula u 21: 30č, dobili odobrenje za ulazak u zemlju.

Nakon dugih sedam dana i noći, provedenih na pomenutom graničnom prelazu, đakonu Konstantinu Dojiću i njegovom sinu, izdato je rešenje o 14-dnevnoj izolaciji prema važećim propisima nadležne zdravstvene organizacije.

Đakon Konstantin Dojić, koji vjersku službu, već osam godina, obavlja pri Sabornom hramu u Nikšiću i ima kanadsko državljanstvo, iz porodičnih razloga je bio van Crne Gore. Pri povratku za Nikšić, sanitarna inspekcija, na graničnom prelazu Ilino brdo, im je najprije dopustila da uđu u Crnu Goru i trebalo je da se odluči da li idu u karantin ili samoizolaciju. Međutim, policija je donijela rešenje o zabrani ulaska, iako prema mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore, koje važe od 21. juna, stranci koji žive ili rade u Crnoj Gori, mogu uz mjere karantina ili samoizolacije da uđu u ovu državu.

Period od četvrtka 25. juna đakon Kosta je sa sinom, proveo u kolima na ničijoj zemlji, protestujući, na taj način, zbog zabrane ulaska u Crnu Goru, ali i odnosa koji država Crna Gora iskazuje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, arhijerejima, sveštenicima i vjernom narodu, naročito, nakon donošenja protivustavnog tzv. Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori.

Nakon svega, najvažnije je da on najzad na okupu sa porodicom u Nikšiću, te da je donijeto razumno rešenje u skladu sa Zakonom.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka