Mitropolit

Posjeta Mitropolita dr Amfilohija Atini i Pireju

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit pirejski g. Serafim  dočekao je u nedjelju, 20. oktobra 2019. godine, u Sabornom hramu Svete Trojice u Pireju, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, koji je pozvan da govori na tribini u okviru programa koje organizuje «Enoria en Drasi» Blagovještenskog hrama u Pireju.

Mitropolit GrckaObraćajući se svom sabratu i saslužitelju Mitropolitu crnogorsko-primorskom, Visokopreosvećeni Mitropolit Serafim je kazao:

”Pozdravljamo Vas ispred vjernog naroda i klirika naše Mitropolije sa mnogo poštovnja i ljubavi, jer nam donosite blagoslov Crkve svetosavske i Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja.

Kao duhovno čedo prepodobnog i bogonosnog, vaseljenskog oca i učitelja oca Justina (Popovića) mučenika i ispovjednika za istinu, i jednog od najvećih bogoslova HH vijeka, onoga koji je svojim bogonadahnutim djelima razobličio svejeres sigretističkog ekumenizma, okrepljujete nas i  i nadahnjujete.

Naše današnje sasluživanje je i naša skromna podrška  Vašoj borbe protiv raskolničke, pseudocrkve u Crnoj Gori, koju nastoje  da nametnu poznate mračne sile, koje spletkare u prijateljskoj Crnoj Gori, želeći da je pretvore u  protektorat, odvajajući (odsijecajući) je od  svog duhovnog predanja i zajednice sa Majkom Crkvom Srpskom.

Odbacujuemo lažnu crkvu  u Crnoj Gori, koja zajedničari sa skoro osnovanom, nevažećoj po Sveštenim kanonima, religioznom zajednicom u Ukrajini,  i na taj način podržavamo istrajnost u Vašoj pravednoj borbi.

Vaše današnje arhijerejsko služenje u Katedralnom  hramu u Pireju, donosi nam  blagoslov Novomučenika srpskog roda, 880.000 mučenika, koji su zaklani od fašističke horde rimokatoličkih ustaša i  podsjećaju nas na tragediju odvajenosti od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve Hristove, koja čini čovjeka  demonskom jazbinom i nepopravljivim.

Potvrda tome  je i skorašnja beatifikacija  nemilosrdnog zločinca i duhovnog vođe  fašista ustaša, Zagrebačkog kardinala Alojzija Stepinca, osuđenog  za zloče protiv čovječnosti.“

Tokom Svete liturgije, pročitan je Diptih , tj. pominjanje poglavara Pomjesnih Crkava, u skladu sa  Sveštenim kanonima.

Predhodni dan, u subotu 20. oktobra, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit dr Amfilohije govorio je na simposionu na temu : «Crkveno jedinstvo i kanonske jurisdikcije». Simposion je održan u predivnom kulturnom centru Arhiepiskopije atinske, a  u organizaciji  udruženja teologa « Meteksis». Predhodni simposion je bio na temu genetike i ličnosti na kojem je učestvovao umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. dr Atanasije Jeftić.

U nedelju, 21. oktobra, Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je bio učesnik otvorenog razgovora sa poznatim grčkim filosofom  profesorom dr Hristom Janarasom na teme koje su aktuelne za Crkvu i savremeno društvo.

Izvor: https://www.romfea.gr/

Preveo: Jovica Vukasović