Podgorica Sabor

Potpišimo peticiju protiv otimanja naših svetinja!

Zavjet Trojičindanskog sabora, održanog 15. juna u Podgorici, poziva nas  da svjedočimo Hrista Raspetoga i Vaskrsloga svima i u svako vrijeme i da čuvamo dostojanstvo, identitet i Svetinje Crkve kojoj pripadamo i kojoj su kroz svu istoriju Crne Gore pripadali i naši preci.

Iz tih razloga Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori poziva vjerni narod i sve kojima je istina na srcu, da potpišu peticiju kojom se od Vlade zahtjeva da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti.

Peticija se potpisuje u svim hramovima Crne Gore do Petrovdana i vaš potpis je zalog borbi za odbranu Svetinja i bratske ljubavi:

PismoPoštujmo zavještanja naših narodnih velikana, gospodara Ivana Crnojevića, Sv. Vasilija Čudotvorca Ostroškog i mnogih znanih i manje znanih. Jer narod koji flagratno krši i nesavjesno ignoriše autentično duhovno i pravno nasljeđe minulih pokoljenja neminovno je osuđen na duhovnu destrukciju i biološko nestajanje. Nije ni mudro ni razumno ratovati sa svojim praocima; i narodnim velikanima, a još manje sa Gospodom. Uostalom metafizički rat sa Duhom Gospodnjim niko nije dobio. Niti ga može dobiti.

Na kraju prisjetimo se Zavještajnog pisma Sv. Vasilija (1666. godina), koje se i danas čuva u riznici ostroškog manastira: I tko bi se pokusio da neščo otnimi od monastira, otnimio Gospod Bog takovomu razoritelju njegov dom, kuću i stoku sa sinovi i vase njegovo imenije, da mu Gospod Bog porazi i rasipa vanezapu va veki, amin. Da ga trag i ožak pogibne va veki, amin. (I ko bi pokušao nešto da otme od manastira, oteo Gospod Bog takvom razoritelju njegov dom, kuću i stoku sa sinovima i sav imetak da mu Gospod Bog zatre i raspe odjednom u vijekove, Amin! Da njegov dom nastrada u vijekove, Amin!)

Izrečenom anatemom Sv. otac naš Vasilije, slava mu i milost, u stvari štiti zemljišnu imovinu ostroškog manastira i nedvosmisleno opominje seljane podostroških sela da se ne bi usudili da nasilno i protivpravno prisvajaju posjede manastira. U protivnom, suočiće se sa dejstvom kletve koju na uzurpatore ostavlja. A suočiti se sa kletvom Sv. Vasilija nije nimalo razumno.

Zavjetujmo se da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje Svetinje, ćivote naših Svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka!

Tako nam Bog Ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli!

Vesna Dević