Trg Od Knjige

Трг од књиге 2019: Читај и тачка

У календару културних дешавања Херцег Новог, термин 21-28. јул, резервисан је за Међународни сајам књига Трг од књиге. Од 2002. године, у оквиру ове престижне културне манифестације, своју продукцију излагало је, редовно или повремено, више од 200 издавача и организовано је више од 400 културних програма, па је Трг Херцег Стјепана постао препознатљив и као Трг од књиге.

,,Читај и тачка“, порука посјетиоцима 17. МСК Трг од књиге, недвосмислено позива на читање, јер, како кажу организатори сајма, „постоји и већи гријех од спаљивања књига, а то је не читати књиге“.

Сјутра, након поздравне ријечи предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића, 17. МСК Трг од књиге отвориће Роман Сенчин, један од најзначајнијих савремених руских писаца, чија су дјела преведена на више страних језика, а роман Подручје за потапање, у издању београдског Архипелага и у преводу Радмиле Мечанин, за који је добио најважније руско признање за књижевност „Велика књига“, представиће друге сајамске вечери.

У знак поштовања према изузетном човјеку који је „уливао вјеру у моћ културе коју је својом личношћу оличавао“, и у „опустошени простор наше духовности уносио оно што је људима недостајало: повјерење, вјеру, знање и могућност да сазнају како да на најбољи начин себи помогну“, биће приређен омаж – Академику Владети Јеротићу у част.  О академику Јеротићу говориће проф. др Драган Симеуновић и Желидраг Никчевић, модератор.

На Сајму излаже више од 60 издавачких кућа, самостално, у оквиру Удружења издавача и књижара Црне Горе и на штанду Бокељско издаваштво, чија продукција представља широк избор наслова из лијепе књижевности и науке, који ће задовољити различита интересовања и захтјеве читалачке публике.

У музичком интермецу сваке вечери наступиће млади музичари и соло пјевачи из Херцег Новог. Учествују: Линда Познановић (клавир), Ђуро Познановић (клавир), Александар Бубања (гитара), Стеван Томашевић (глас), Николина Пушара (сопран), Игор Новак (виолончело) и Босиљка Кулишић Чавић (хармоника).

Сајам ће бити свечано затворен концертом вокално – инструменталног састава професионалних и образованих музичара Ла Роса, препознатљивом по богатом и разноврсном репертоару, који сеже од класичне музике, преко аргетинског танга до евергрина и поп музике.

На свечаном затварању Сајма, 28. јула, биће додијељене плакете издавачима – за Издавачки подухват године, Најљепшу књигу, Најбољу едицију и Најљепшу дјечију књигу.

Програм МСК Трг од књиге 2019 конципиран је са циљем да на прави начин оствари мисију библиотечке струке, промовише читање, утиче на формирање вриједносних критеријума и читалачког укуса, подстиче стицање културних навика, како би Трг од књиге био мјесто незаборавног сусрета писца, читаоца и издавача.

МСК Трг од књиге 2019. биће реализован у организацији ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови и градског Секретаријата за културу и образовање, а под покровитељством Општине Херцег Нови и Туристичке организације Херцег Нови.

Радно вријеме Сајма је од 19.00 до 24.00 часа. Вечерњи програми почињу у 21.00 ч., са изузетком дјечијег програма (26. Јул, петак) са почетком у 20.30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан.