Trg Od Knjige

Trg od knjige 2019: Čitaj i tačka

U kalendaru kulturnih dešavanja Herceg Novog, termin 21-28. jul, rezervisan je za Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige. Od 2002. godine, u okviru ove prestižne kulturne manifestacije, svoju produkciju izlagalo je, redovno ili povremeno, više od 200 izdavača i organizovano je više od 400 kulturnih programa, pa je Trg Herceg Stjepana postao prepoznatljiv i kao Trg od knjige.

,,Čitaj i tačka“, poruka posjetiocima 17. MSK Trg od knjige, nedvosmisleno poziva na čitanje, jer, kako kažu organizatori sajma, „postoji i veći grijeh od spaljivanja knjiga, a to je ne čitati knjige“.

Sjutra, nakon pozdravne riječi predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića, 17. MSK Trg od knjige otvoriće Roman Senčin, jedan od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca, čija su djela prevedena na više stranih jezika, a roman Područje za potapanje, u izdanju beogradskog Arhipelaga i u prevodu Radmile Mečanin, za koji je dobio najvažnije rusko priznanje za književnost „Velika knjiga“, predstaviće druge sajamske večeri.

U znak poštovanja prema izuzetnom čovjeku koji je „ulivao vjeru u moć kulture koju je svojom ličnošću oličavao“, i u „opustošeni prostor naše duhovnosti unosio ono što je ljudima nedostajalo: povjerenje, vjeru, znanje i mogućnost da saznaju kako da na najbolji način sebi pomognu“, biće priređen omaž – Akademiku Vladeti Jerotiću u čast.  O akademiku Jerotiću govoriće prof. dr Dragan Simeunović i Želidrag Nikčević, moderator.

Na Sajmu izlaže više od 60 izdavačkih kuća, samostalno, u okviru Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i na štandu Bokeljsko izdavaštvo, čija produkcija predstavlja širok izbor naslova iz lijepe književnosti i nauke, koji će zadovoljiti različita interesovanja i zahtjeve čitalačke publike.

U muzičkom intermecu svake večeri nastupiće mladi muzičari i solo pjevači iz Herceg Novog. Učestvuju: Linda Poznanović (klavir), Đuro Poznanović (klavir), Aleksandar Bubanja (gitara), Stevan Tomašević (glas), Nikolina Pušara (sopran), Igor Novak (violončelo) i Bosiljka Kulišić Čavić (harmonika).

Sajam će biti svečano zatvoren koncertom vokalno – instrumentalnog sastava profesionalnih i obrazovanih muzičara La Rosa, prepoznatljivom po bogatom i raznovrsnom repertoaru, koji seže od klasične muzike, preko argetinskog tanga do evergrina i pop muzike.

Na svečanom zatvaranju Sajma, 28. jula, biće dodijeljene plakete izdavačima – za Izdavački poduhvat godine, Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju i Najljepšu dječiju knjigu.

Program MSK Trg od knjige 2019 koncipiran je sa ciljem da na pravi način ostvari misiju bibliotečke struke, promoviše čitanje, utiče na formiranje vrijednosnih kriterijuma i čitalačkog ukusa, podstiče sticanje kulturnih navika, kako bi Trg od knjige bio mjesto nezaboravnog susreta pisca, čitaoca i izdavača.

MSK Trg od knjige 2019. biće realizovan u organizaciji JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi i gradskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, a pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 24.00 časa. Večernji programi počinju u 21.00 č., sa izuzetkom dječijeg programa (26. Jul, petak) sa početkom u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.