Jovan Kronstatski Ikona

Povodom praznika: Otac Jovan Radović govorio o Svetom Jovanu Kronštatskom

Ime: 02.01.2019 Otac JOVAN RADOVIC; Opis: Otac Jovan Radović govorio o Svetom Jovanu Kronštatskom Tip: audio/mpeg

“Gospode! Ime Ti je – Ljubav: ne odbaci me, zabludelog čoveka. Ime Ti je – Sila: ukrepi me, iznemoglog i palog. Ime Ti je – Svetlost: prosvetli moju dušu, pomračenu zemaljskim strastima. Ime ti je – Mir: donesi spokoj mojoj uznemirenoj duši. Ime Ti je – Milost: ne prestaj da me miluješ (sv. Jovan Kronštatski, “Moj život u Hristu”)

Sveti Jovan Kronštatski  je rođen  1829.g.  u Arhangelskoj guberniji na krajnjem severu Rusije, od oca Ilje i majke Teodore. Imajući u vidu da je rođen slabašan, roditelji su insistirali da bude prve noći kršten i dobija ime Jovan po svetitelju Jovanu Rilskom. Detinjstvo je proveo u napornom radu  i siromaštvu. Posle osnovne škole u mestu rođenja, završava uspešno bogosloviju i upisuje se na Duhovnu akademiju u Petrovgradu. Jovanu ubrzo umire otac i on blagoslovom majke, 1855. god. stupa u brak sa Jelisavetom, đerkom kronštatkog prote, i postaje sveštenik u crkvi sv.ap. Andreja u Kronštatu.

Jovan u braku sa suprugom živi potpuno devstveno. Radeći mnogo od samog početka svoje uzvišene i teške službe postaje radnički sveštenik, sirotinjski pastir, otac bednih i žednih, lekar bolnih, spasitelj grešnih.

O svetiteljskom liku Svetog Jovana za baš Radio govorio je sveštenik Jovan Radović.