3

Повратак великог пјесника на Црквину

Име: 22.10.2018 Emisija o Jovanu Ducicu; Опис: Повратак великог пјесника на Црквину Тип: audio/mpeg

Дучићева јутра са Леотара у смирају херцеговачке Грачанице

Ономе, који је наше животе уљепшао стихом и ријечју који оплемењују душу, пјеснику Бога љубави и живота, велико хвала и наше молитве да у родној Херцеговини, свом вјечном дому, на Црквини изнад Требиња, у миру херцеговачке Грачанице, обучен у сунце вјечности вјечно живи на брегу смрти с кога очи на оба света гледају.

Поводом 20 година од повратка Дучића на Црквину, из архиве Радија ,,Светигора”, доносимо емисију сјећања на повратак великог, истинског пјесника, књижевника и дипломете Јована Дучића, поносног Херцеговца, Србина, својој родној Херцеговини, свом дому и смирају, у наручју херцеговачке Грачанице, коју смо снимили 2018. године.
О ЈовануДучићу у емисији ,,Повратак великог пјесника на Црквину“ коју је Радио ,,Светогора“ емитовала у спомен на 18. годишњицу повратка Дучића родној Херцеговини, и његовог првог доласка у Црну Гору, говорили су тадашњи министар вјера у Влади Црне Горе г. Будимир Дубак предсједник црногорског одбора за пренос земних остатака Јована Дучића уредник Књижевне задруге Српског националног савјета Црне Горе, секретар Одбора публициста Јован Маркуш и предсједник Урдужења књижевника Црне Горе Новица Ђурић.

Стихове чита Јован Јовановић.

Емисију уредила и водила Слободанка Грдинић.

 


Велики пјесник упокојио се на Благовијести, 7. априла 1943. године у Герију у америчкој држави Индијана, гдје је сахрана првобитно обављена, али је потом, исте те године, пренијет у порту српског манастира Светог Саве у Либертвилу. Када је извршена ексхумација његово тијело било је читаво, као и на фотографији од прије више од пола вијека када је сахрањен. Дучић је још једном, последњи пут тог 22. октобра обишао српске земље, његови посмртни остаци су, из Либертвила, преко Србије, па затим Црне Горе, пренијети у Требиње. Тако је велики Дучић, по сопственој жељи, сахрањен на брду изнад родног града у цркви саграђеној по узору на косовску Грачаницу-херцеговачкој Грачаници.

Интересантно је да Јован Дучић, који је обишао многе градове и химере, који је први подигао споменик Светом Петру Другом Петровићу Његошу ловћенском тајновидцу, никада за живота није посјетио Црну Гору, која је за њега била света земља оличена у пјеснику и Владики Раду.

Ипак његова жеља није остала неоставрена, Дучићеви посмртни остаци стигли су у петак 20.10.2000. у Подгорицу, затим Даниловград и Никшић.  Митрополит Амфилохије са свештенством Митрополије дочекао је земне остатке Јована Дучића.

Сутрадан, 21.10.2000. земни остаци Јована Дучића су из Подгорице кренули за Даниловград праћени Епископом будимљанским Господином Јоаникијем. А затим стигли у никшићки саборни храм. Свету Архијерејску Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Господин Павле уз саслужење Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија, и архијереја. Послије Литургије земни остаци Јована Дучића испрачени су за Требиње. 22. октобра Јован Дучић је сахрањен у новоподигнутој Херцеговачкој Грачаници на Црквини, гдје је претходно свету литургију служио Патријарх Павле и Митрополит Амфилохије са архијерејима и свештенством.