3

Povratak velikog pjesnika na Crkvinu

Ime: 22.10.2018 Emisija o Jovanu Ducicu; Opis: Povratak velikog pjesnika na Crkvinu Tip: audio/mpeg

Dučićeva jutra sa Leotara u smiraju hercegovačke Gračanice

Onome, koji je naše živote uljepšao stihom i riječju koji oplemenjuju dušu, pjesniku Boga ljubavi i života, veliko hvala i naše molitve da u rodnoj Hercegovini, svom vječnom domu, na Crkvini iznad Trebinja, u miru hercegovačke Gračanice, obučen u sunce vječnosti vječno živi na bregu smrti s koga oči na oba sveta gledaju.

Povodom 20 godina od povratka Dučića na Crkvinu, iz arhive Radija ,,Svetigora”, donosimo emisiju sjećanja na povratak velikog, istinskog pjesnika, književnika i diplomete Jovana Dučića, ponosnog Hercegovca, Srbina, svojoj rodnoj Hercegovini, svom domu i smiraju, u naručju hercegovačke Gračanice, koju smo snimili 2018. godine.
O JovanuDučiću u emisiji ,,Povratak velikog pjesnika na Crkvinu“ koju je Radio ,,Svetogora“ emitovala u spomen na 18. godišnjicu povratka Dučića rodnoj Hercegovini, i njegovog prvog dolaska u Crnu Goru, govorili su tadašnji ministar vjera u Vladi Crne Gore g. Budimir Dubak predsjednik crnogorskog odbora za prenos zemnih ostataka Jovana Dučića urednik Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, sekretar Odbora publicista Jovan Markuš i predsjednik Urduženja književnika Crne Gore Novica Đurić.

Stihove čita Jovan Jovanović.

Emisiju uredila i vodila Slobodanka Grdinić.

 


Veliki pjesnik upokojio se na Blagovijesti, 7. aprila 1943. godine u Geriju u američkoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali je potom, iste te godine, prenijet u portu srpskog manastira Svetog Save u Libertvilu. Kada je izvršena ekshumacija njegovo tijelo bilo je čitavo, kao i na fotografiji od prije više od pola vijeka kada je sahranjen. Dučić je još jednom, poslednji put tog 22. oktobra obišao srpske zemlje, njegovi posmrtni ostaci su, iz Libertvila, preko Srbije, pa zatim Crne Gore, prenijeti u Trebinje. Tako je veliki Dučić, po sopstvenoj želji, sahranjen na brdu iznad rodnog grada u crkvi sagrađenoj po uzoru na kosovsku Gračanicu-hercegovačkoj Gračanici.

Interesantno je da Jovan Dučić, koji je obišao mnoge gradove i himere, koji je prvi podigao spomenik Svetom Petru Drugom Petroviću Njegošu lovćenskom tajnovidcu, nikada za života nije posjetio Crnu Goru, koja je za njega bila sveta zemlja oličena u pjesniku i Vladiki Radu.

Ipak njegova želja nije ostala neostavrena, Dučićevi posmrtni ostaci stigli su u petak 20.10.2000. u Podgoricu, zatim Danilovgrad i Nikšić.  Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije dočekao je zemne ostatke Jovana Dučića.

Sutradan, 21.10.2000. zemni ostaci Jovana Dučića su iz Podgorice krenuli za Danilovgrad praćeni Episkopom budimljanskim Gospodinom Joanikijem. A zatim stigli u nikšićki saborni hram. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Pavle uz sasluženje Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija, i arhijereja. Poslije Liturgije zemni ostaci Jovana Dučića ispračeni su za Trebinje. 22. oktobra Jovan Dučić je sahranjen u novopodignutoj Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini, gdje je prethodno svetu liturgiju služio Patrijarh Pavle i Mitropolit Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom.