8

Poziv da se uključimo i pomognemo akciju na popravci puta prema manastiru Somina

Ime: 04.08.2020 RAZGOVOR SA MATI SINKLITIKOJOM; Opis: Poziv da se uključimo i pomognemo akciju na popravci puta prema manastiru Somina Tip: audio/mpeg

Ovih dana, započela je akcija popravke puta ka manastiru Preobraženja Gospodnjeg na planini Somini. Makadamski put koji vodi ka ovoj svetinji, u dužini od oko 10-ak kilometara, propao je u potpunosti i, po riječima sestrinstva, skoro da je nemoguće doći do manastira malim autom.

Akciji se, prvog dana, odazvala grupa vjernog naroda iz Banjana, Rudina i Golije, koji, u veoma teškim uslovima, bez struje i vode, ručno popravljaju veoma oštećen put. Nakon praznika Svetog Ilije, radovi su nastavljeni, pa sestrinstvo manastira Somina blagodari onima koji su učestvovali u akciji i pozivaju sve ljude dobre volje da im pomognu bilo nabavkom materijala potrebnog za popravku puta, ustupanjem mašina koje su neophodne za razbijanje kamenih greda ili cistijernama sa vodom, kako bi rad išao lakše i da bi se ljudi mogli osvježiti na visokim temperaturama.

O akciji na popravci puta ka manastiru Somina, koji se nalazi na istoimenoj planini, oko 1600 metara nadmorske visine, koja plijeni svojom ljepotom, ali i surovim uslovima, naročito tokom zimskih mjeseci, razgovarali smo sa sestrom Sinklitikijom, monahinjom ove naše svetinje, koja će na Preobraženje Gospodnje proslaviti svoju manastirsku slavu.

Sa monahinjom Sinklitikijom razgovarala je Senka Čolović Šumić.