Manastir Djurdjevi Stupovi

Манастир Ђурђеви Ступови у Беранама

Празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

Име: 06.05.2020-Besjeda Vladike Joanikija; Опис: Празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови Тип: audio/mpeg

Поводом празника Светог великомученика и побједоносца Георгија, који је слава катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђеви Ступови, у уторак 5. маја 2020. служено је празнично бденије са петохљебницом.

Arhijerejska Liturgija Na Djurdjevdan U Djurdjevim StupovimaТом приликом, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије упутио је своју архипастирску поуку. Бесједећи о Светом Георгију, Владика је указао на Светитељеву спремност и смјелост да својим животом  и крвљу посвједочи име Господње.

„То није било лако, али онима који су били пуни вјере, пуни Духа Светог, силе Духа Светог, мудрости и храбрости Божје, за њих је то велики изазов да из љубави према Христу, посвједоче своју вјеру. Као што је Христос пострадао за нас, за сваког од нас појединачно, тако је и Свети Георгије зажелио да пострада за Њега. То је љубав Божанска, силна и непобједива, зато је он назван великомучеником, што је посвједочио своју вјеру и што су многи због његовог страдања и вјере, повјеровали у Христа“, рекао је Преосвећени Епископ.

Која је права вјера, види се, по ријечима Владике Јоаникија, нарочито кад дођу овакви испити, као што је било мучеништво Светог Георгија.

„И како Бог награђује своје угоднике кроз сва времена, од Његовог страдања до дана данашњег, слави Га цијела Црква Божја и како вријеме одмиче спомен праведника је све свјетлији и све опширнији. Ова света обитељ прославља Светог великомученика Георгија као свог заштитника више од осам вјекова. Као што је Свети Георгије прво био ратник цара земаљског, а послије Цара небеског, потврдио своју храброст и тада и послије, тако је и овај манастир, на неки начин, велики ратник. Војевао је за вјеру, чувао вјеру православну кроз сва времена, много страдао, па његова историја личи на житије и страдање Светог великомученика Георгија“, навео је Његово Преосвештенство.

Бројна страдања манастира Ђурђеви Ступови свједоче оштећења и гареж, који се задржао по његовим фрескама.

„То су знаци страдања овог манастира, али, упркос томе што је страдао и нарочито због тога, он је, можемо рећи, био свједок, стално и увијек, вјере праве, истините, светог православља, до данас. Ове године прослављамо Светог Георгија у посебним приликама због епидемије због чега смо наше прославе смањили“.

„Свети великомученик Георгије је помоћник и заштитник цијеле Цркве Божје, свих православних вјерника. Он као побједоносац, увијек, на бијелом коњу долази и побјеђује свако зло. Не слика се случајно како на бијелом коњу убија аждају, одгони свако зло и искушење од Цркве Божје и насађује у нашим душама вјеру, мир, доброту, љубав и радост. Нека свима овај празник донесе радост, Свети Георгије нека свима буде на помоћи“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.