Arhijerejska Liturgija Na Blagovijesti U Poljima

Празник Благовијести прослављен у Пољима код Мојковца

Име: 08.04.2019 Vladika Joanikije Mojkovac; Опис: Празник Благовијести прослављен у Пољима код Мојковца Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Благовијести, у недјељу 7. априла 2019, Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном овом великом и дивном празнику у Пољима код Мојковца.

Преосвећеном владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће бројног вјерног народа.

У литургијској бесједи, којом се обратио сабраним вјерницима, Епископ будимљанско-никшићки је рекао да у овај свети дан треба да отворимо своје уши и мисли да припремимо, срца да приготовимо да бисмо чули небеску поруку коју је донио Свети Арханђел Гаврило Пресветој Дјеви Богородици у Назарету, прије више од двије хиљаде година.

„Хришћани кроз сва времена ослушкују ту ријеч, која има вјечно дејство и значење, која доноси нама благу и радосну вијест, не од људи, не од земље, него од Бога и са Неба. Свети Арханђел Гаврило, извршавајући заповјест Божју, послан је Пресветој Дјеви Богородици, младој дјевојци да јој јави небеску вијест да ће Она постати мајком Спаситеља свијета. „Радуј се благодатна, Господ је с тобом. Благословена си ти међу женама, и благословен је плод утробе твоје“, биле су прве ријечи Светог Аранђела Гаврила, које почињу са овим Радуј се!

„Треба и ми да се радујемо, јер је та вијест упућена свима нама. Речено је Благословена си ти међу женама, а то значи да су благословене све мајке, сви домови, све породице које чују ту благу вијест“, рекао је, између осталог, у својој бесједи Владика Јоаникије.

Освештан је и преломљен славски колач, а домаћин славља Душан Дунђеровић дио крсног колача предао је Младену Конатару, који ће бити домаћин храмовне славе идуће године.

Заједничарење у име Божје, а у славу данашњег великог празника – славе древног храма у Пољима мојковачким, настављено је уз трпезу братске љубави.