38

Празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице прослављен у Светотројичноалександроневској лаври у Петрограду

Име: 10.07.2018 Aleksandar Petrograd; Опис: Празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице прослављен у Светотројичноалександроневској лаври у Петрограду Тип: audio/mpeg

У сриједу 11. јула 2018. године, свечано је прослављен један од празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, и спомен Преподобних Германа и Сергија Валамских у Светотројичноалександроневској лаври у Петрограду.

По благослову намјесника Лавре, Преосвештеног епископа кронштанског г. Назарија у Лаври се налази и копија Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, преко које се показују духовне и братске везе између руског и српског народа.

Од скоро овај храм краси и велика насликана икона Преподобне мати Ангелине српске, а од 2013. године и копија иконе Мајке Божије Млекопитатељнице и иконе Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве равноапостолниог.

Поводом празника Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у Лаври је служено свечано бденије, а на сам празник двије литургије, коју су служили свештеномонаси Лавре.

У току ране литургије сабраном вјерном народу, о Пресветој Богородици, о Икони Пресвете Богородице Тројеручице, о везама братских руских и српских народа и о Светим Герману и Сергију Валамских, бесједио је сабрат манастира јеромонах Данило.

Током читавог дана бројни вјерници цјеливали су и поклањали се Икони Пресвете Богородице Тројеручице и моштима Светог благовјерног кнеза Александра Невског.

Из Петрограда и Лавре Светог Александра Невског, поводом празника Иконе Тројеручице, и поводом предстојеће славе града, Петровдана, у програм нашег Радија укључио се уредник Катихетског програма Радио Светигоре и професор Богословије Светог Петра Цетињског Александар Вујовић.