38

Praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice proslavljen u Svetotrojičnoaleksandronevskoj lavri u Petrogradu

Ime: 10.07.2018 Aleksandar Petrograd; Opis: Praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice proslavljen u Svetotrojičnoaleksandronevskoj lavri u Petrogradu Tip: audio/mpeg

U srijedu 11. jula 2018. godine, svečano je proslavljen jedan od praznika Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, i spomen Prepodobnih Germana i Sergija Valamskih u Svetotrojičnoaleksandronevskoj lavri u Petrogradu.

Po blagoslovu namjesnika Lavre, Preosveštenog episkopa kronštanskog g. Nazarija u Lavri se nalazi i kopija Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, preko koje se pokazuju duhovne i bratske veze između ruskog i srpskog naroda.

Od skoro ovaj hram krasi i velika naslikana ikona Prepodobne mati Angeline srpske, a od 2013. godine i kopija ikone Majke Božije Mlekopitateljnice i ikone Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save ravnoapostolniog.

Povodom praznika Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u Lavri je služeno svečano bdenije, a na sam praznik dvije liturgije, koju su služili sveštenomonasi Lavre.

U toku rane liturgije sabranom vjernom narodu, o Presvetoj Bogorodici, o Ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, o vezama bratskih ruskih i srpskih naroda i o Svetim Germanu i Sergiju Valamskih, besjedio je sabrat manastira jeromonah Danilo.

Tokom čitavog dana brojni vjernici cjelivali su i poklanjali se Ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice i moštima Svetog blagovjernog kneza Aleksandra Nevskog.

Iz Petrograda i Lavre Svetog Aleksandra Nevskog, povodom praznika Ikone Trojeručice, i povodom predstojeće slave grada, Petrovdana, u program našeg Radija uključio se urednik Katihetskog programa Radio Svetigore i profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog Aleksandar Vujović.