Arhijerejska Liturgija Liturgija Na Prepodobnu Angelinu

Praznik mati Angeline Srpske proslavljena u nikšićkom Sabornom hramu

Ime: 13.08.2019 Vl. Joanikije Mati Angelina; Opis: "13.08.2019 Vl. Joanikije Mati Angelina". Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, na praznik Prepodobne majke Angeline Srpske, u ponedjeljak 12. avgusta 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Avg 2019 Arhijerejska Liturgija Liturgija Na Prepodobnu Angelinu 9Sasluživalo je sveštenstvo nikšićkog namjesništva, a svetu službu Božju pojanjem je pratio hor Prepodobne majke Angeline, koji je, na ovaj sveti dan, posvećen Prepodobnoj majci Angelini, proslavio svoju slavu.

Riječima arhipastirskog besjede obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, koji je podsjetio da je Sveta majka Angelina, sa svojim mužem despotom Jovanom Slijepim Brankovićem i sinovima Vladikom Maksimom i despotom Stefanom, živjela u teškim vremenima kada se gasio dio po dio starog srpskog carstva.

Ali je ostala svijest šta su Nemanjići zaveštali srpskom rodu, zaveštali su da narod bude vjeran svojoj Crkvi, vjeran Bogu živom, da u slavu Božju čuva svoje svetinje, da podiže nove i ukrašava stare i nove svetinje, da posvjedoči svoju vjeru u ovom životu dobrim djelima“, naveo je Vladika.

Jedna od tih velikih majki je plemenita i dostojanstvena despotica srpska Prepodobna Angelina.

Velika je po tome što je vaspitala svoje sinove, obojica su svetitelji. Velika je po tome što je sa svojim mužem i sinovima podigla divne zadužbine. Velika je po tome što je, po primjeru Svete Ane, žene Svetog Simeona Mirotočivog, primila monaški čin pred kraj svog života da svoje poslednje dane provede u molitvi, postu i da Bogu ugodi“.

Velika je po svojoj ljubavi, a ljubav koju je imala prema svojoj djeci i porodici razvila je u ljubav prema Crkvi, prema svom rodu. Ona je, po svoj prilici, bila albanskog porijekla, ali je bila pravoslavna, a tada nije bilo mnogo važno kom narodu pripadaš, važno je da li si pravoslavan i ona je postala srpskom majkom. Velika ličnost, ukrasila je divne svetinje, koje i do danas poju u slavu Božju i blistaju u slavi Božjoj“, besjedio je Vladika budimljansko-nikšićki.

On je čestitao slavu horu Svete majke Angeline, koji pod dirigentskom palicom prof. Ane Bojić, ukrašava sveta bogosluženja, u Sabornom hramu u Nikšiću i mnogim drugim krajevima i hramovima Eparhije.

Gdje god dođe, naš hor Svete majke Angeline donosi radost. Osnovan je kao dječji hor, ali su djeca brzo izrasla, međutim, naša dirigentkinja Ana se trudi da na vrijeme obezbijedi podmladak, pa u ovom horu ima djece, koja još nijesu krenula u školu, ili tek što su krenula i uče crkveno pojanje. Mi stariji, znamo kolika je prednost u vaspitanju djece kada se od malena uključuju u svetu službu Božju, da osjete svetinju, da oplemene sluh, slušaju lijepe, umilne, molitvene tonove, a ne onu agresivnu muziku koja se danas više forsira i kod djece i omladine pojačava divljaštvo. Tamo gdje nema prave muzike potrebna su pojačala da se bombarduje sluh čovjekov, a sluh je toliko plemenita stvar“, ukazao je Njegovo Preosveštenstvo.

Vladika je zahvalio dirigentkinji ovog blagoslovenog hora i svim članovima uz želju da ih Bog blagoslovi, da rastu, razvijaju svoje talente, pjevaju u slavu Božju, raduju se Bogu, slavi Božjoj i životu na mnoga ljeta.

Potom je osveštan slavski kolač i žito, koji je Preosvećeni Episkop Joanikije prelomio sa g.-đom Anom Bojić, članovima hora i brojnim sabranim vjernim narodom.