Празник Патријарха Павла прослављен у Петровграду

Празник Патријарха Павла прослављен у Петровграду

Поводом празника блаженопочившег Патријарха српског Павла, и осме годишњице његовог упокојења, 15. новембра 2017. године, служена је Света литургија и отпјевани су тропар и кондак у његову част у Петровграду.

Литургију у храму Светог Преподобног Серафима Вирицког на Гостинском двору у Петровграду служили су настојатељ храма протојереј Артемије Наумов, протојереј Владислав Романович и јерођакон Владимир Палибрк.

За пјевницом је појао хор цркве са српским и руским студентима петровградске духовне академије, који су отпјевали и новонаписани тропар и кондак Патријарху српском Павлу.

После причешћа освештан је и пререзан славски колач у част Патријарха Павла. Потом се сабранима ријечима бесједе обратио старешина храма протојереј Артемије Наумов, који је говорио о светој личности српског патријарха.

Он је истакао и велико поштовање руског народа према Патријарху Павлу, чија се слава све више шири.

“Први примјер у нашим животима је Господ Исус Христос, затим Свети Апостоли и њихови ученици и Свети Оци. Међу њима је и Свети патријарх Павле српски али и свеправославни. Зато што је проповиједао Христа, не само ријечју него и својим животом”, истакао је у својој бесједи о. Артемије. Поред бројних врлина у врлинослову биографије патријарха Павла, о. Артемије је истакао и врлину љубави која је красила личност овог јерарха. Посебно је нагласио његову врлину према непријатељима: “Подражавајући примјер светог патријарха ми треба да стремимо да задобијемо љубав према Богу, својим ближњима, али и према својим непријатељима и то је највећа степеница љубави. Патријарх Павле је сигурно имао и своје личне непријатеље, имао је и непријатеље свог народа и своје државе, али га је красила немала љубав и према њима. Он се молио за непријатеље свог народа, своје државе и своје личне, и тиме показао диван јеванђелски примјер који је проповједао и запивиједио сам Господ Христос. Ако будемо слиједили и подражавали патријархов свети примјер и начин живота, ми и поред свете литургије можемо већ овде и сада предокушати Царство Божије на земљи”, истакао је о. Артемије. Он је свим окупљеним честитао дан патријарха српског Павла.

После литургијског сабрања у црквеној сали организована је пројекција документарног филма о патријарху Павлу на руском језику. Филм под називом “Светитељ нашег времена” режирао је познати руски режисер, пријатељ српског народа Александар Лисов.

Колико је присутне дотакла личност патријарха Павла показале су и сузе на њиховим лицима и током пројекције филма и за вријеме неколико српских пјесама са Косова и Метохије које су отпјевали српски студенти.

Све присутне Русе и Србе за трпезом љубави поздравио је јерођакон Владимир Палибрк, који је заблагодарио на првом мјесту браћи свештеницима а поготову о. Артемију, домаћину и старешини храма, који увијек са љубављу подржава све пројекте српског народа и српске цркве и који на прави начин свједочи свете ријечи да смо сви једно у Христу Исусу. О. Владимир је казао да српски народ зна да цијени ту жртву и да је дубоко благодаран.

Тропар блаженопочившем Патријарху српском Павлу отпјеван је и у току Свете литургије и у Светотројичној Александро-невској лаври.

Тропар су појали о. Александар и јерођакон Данил Пронин, Артём Белов и Валерия Белова.

Тропар и кондак блаженопочившем Патријарху Павлу написао је г. Недељко Томић, свршени ученик Богословије Светог Петра Цетињског и студент Богословског Факултета СПЦ Универзитета у Београду.

Слава великог јерарха Цркве, блаженопочившег Патријарха Павла српског, шири се на радост и на духовно укрепљење многих хришћана широм свијета, и његов свети примјер показује нам да је жив Бог наш и да треба да се угледамо на његов свети примјер живота.

Александар Вујовић.