M Amfilohije Celije

Praznik Svetog ave Justina Ćelijskog proslavljen u manastiru Ćelije valjevske

Ime: 13. 06. 2019. LITURGIJA U MANASTIRU CELIJE VALJEVSKE MITROPOLIT I VLADIKA MILUTIN; Opis: Praznik Svetog ave Justina Ćelijskog proslavljen u manastiru Ćelije valjevske Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Justina Ćelijskog liturgijski i molitveno je proslavljen 14. juna u manastiru Ćelije gde počivaju njegove Svete mošti.

Ovogodišnje obeležavanje praznika je posebno jer se navršava 40 godina od zemaljske končine svetitelja, 125 godina od njegovog rođenja, ali i 800 godina od autokefalnosti SPC.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom u prisustvu nekoliko stotina vernika je načalstvovao Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje Episkopa: raško-prizrenskog Teodosija, šabačkog Lavrentija, australijsko-novozelandskog Siluana, buenosajreskog i južnocentralno-američkog Kirila, osečko-poljskog i baranjskog Heruvima i umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija i domaćina Episkopa valjevskog Milutina.

U prazničnoj besedi nakon čitanja Svetog jevanđelja, vernicima se obratio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je ukazao na značaj i slavu Svetog Justina koji je veru crpeo iz stradanja sopstvenog naroda.

Visokopreosvećeni je posebno emotivno govorio o Avinoj vezanosti za Svetu Goru, kao i o njegovoj vernosti i doslednosti Kosovskom zavetu bez koga nema budućnosti, ali ni spasenja srpskog naroda. „Ličnost Bogočoveka je mera svega“, podsetio je Mitropolit na čuvene Avine riječi.

Na tonskom zapisu blagodarimo Radiju ,,Itočnik” Eparhije valjevske.