Zivojin Rakocevic

Živojin Rakočević

Predata kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika Udruženja novinara Srbije

Ime: 14.04.2021 Kolrge o kandidaturi Zivojina Rakocevica za UNS; Opis: Predata kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika Udruženja novinara Srbije Tip: audio/mpeg

Ovim povodom za Radio ,,Svetigoru“ govorili novinari Jelena Petković, Slobodan Ćirić i Slobodan Radičević

 

Novinar i član Uprave Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević biće kandidat za predsednika UNS-a nakon što ga je predložilo više od 50 novinara, u skladu sa procedurom predviđenom za izbornu skupštinu zakazanu za 29. maj u Beogradu, potvrdila je za Radio “Svetigoru“ novinar i član uprave ovog udruženja Jelena Petković autor mnogobrojnih istraživanja od kojih je jedno i istraživanje o otetim i nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji.

Jelena Petković

Obrazložena kandidatura sa svojeručnim potpisima novinara, članova UNS-a, koji su predložili Rakočevića danas je predata sekretrijatu UNS-a.

“Imala sam čast da predam kandidaturu nakon što je Živojina predložilo više od pedeset novinara. Svi potpisnici su izrazili veliko zadovoljstvo što ima šansu da podrže jednog takvog kandidata. Njegov izbor donio bi veliki kvalitet Udruženju jer je riječ o jednoj izuzetnoj osobi i novinaru. Živojin je empatičan, ima razumijevanja i spreman je da svakog sasluša i da uvijek razumno i racionalno donese svaku odluku. Mislim da svako želi takvog predsjednika Udruženja novinara“-kaže Jelena Petković.

Slobodan Ćirić, višedecenijski novinar valjevskog lista ,,Napred“ aktivista Udruženja novinara Srbije, kaže da bi Rakočević bio odličan predsjednik jer umije da cijeni profesiju i da se bori za interese novinara.

Slobodan Ćirić

“Osim što je vrhunski profesionalac, Živojin Rakočević je na prvom mjestu dobar i pošten čovjek koji uvijek govori ono što misli. Udruženje novinara Srbije bi, njegovim izborom na čelo organizacije, dobilo čovjeka koji bi zaista umio da zastupa profesionalne interese novinara Srbije, da se za njih zdušno bori utoliko prije što on inače težak novinarski posa, obavlja na Kosovu i Metohiji gdje je teško i živjeti. Rakočević je na Kosovu izložen stalnim, svakodnevnim pritiscima i opasnostima mnogo većim nego što se mi, njegove kolege u drugim krajevima Srbije i drugim zemljama okolo susrećemo. Živojin svoj posao obavlja krajnje pošteno i odgovorno i mislim da će to poštenje i odgovornost prenijeti na Organizaciju i svakako doprinijeti da ona bolje funkcioniše“- kaže Slobodan Ćirić.

Ćirić koji je bio jedan od vođa najdužeg štrajka u novijoj istoriji srpskog novinarstva zbog nametanja odluka redakciji lista ,,Napred“ podsjetio je naše slušaoce i na ovu devetomjesečnu borbu ovog lista za pravdu.

Slobodan Radičević urednik kanala M Paraćin i dugogodišnji urednik RTV Kruševac, prepoznatljiv novinarski lik i glas u rasinskom okrugu, odnedavno i član Radne grupe za bezbjednost novinara kaže da je Živojin Rakočević primjer kakav novinar u Srbiji treba da izgleda.

Slobodan Radičević

,,Živojin je primjer kako novinar treba da se ponaša, kakva znanja da ima, kakve stavove da zauzima. U ovom vremenu ogromnog posrnuća i loših primjera bilo bi dobro da pošaljemo poruku da Živojin Rakočević treba da bude uzor mnogima“- kazao je Slobodan Radičević.

Živojin Rakočević više od decenije piše za „Politiku“, član je Uprave UNS-a, a potpredsednik najstarijeg srpskog novinarskog udruženja bio je od 2009. do 2013. godine.

Rakočević je jedinstven novinar u srpskom medijskom prostoru. Borben i uporan, ali razborit, spada u najzaslužnije pojedince za osnivanje, razvoj i opstanak srpskih medija na Kosovu i Metohiji nakon NATO agresije 1999. godine.

Nemjerljive zasluge ima za okupljanje novinara i jačanje Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji, ali i za izrastanje UNS-a u najjače regionalno novinarsko udruženje nakon 2000. godine.

Kandidatura

Rakočević je izvanredan tumač društvenih zbivanja u Srbiji i regionu. Spada u retke novinare uvažene na različitim stranama podeljene srpske medijske i novinarske scene.
Živojin Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Katedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dječijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih.

Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je Kim radio čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik KOSMA mreže u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina “Glas juga”.

Nagradu “Milan Pantić” za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na KiM koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić“ pripala mu je 2019. godine.

Rakočević je bio član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. godine do 2014. godine. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. godine do 2020. godine.

Direktor je Doma kulture u Gračanici u kojoj živi i radi.

Slobodanka Grdinić