Bokan Predavanje

Предавање: Драгослав Бокан-„Зашто није било могуће спалити мошти Светог Саве на Врачару“

Име: 11.05.2019 Dragoslav Bokan o Svetom Savi; Опис: Драгослав Бокан-„Зашто није било могуће спалити мошти Светог Саве на Врачару“ Тип: audio/mpeg

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ у Никшићу, у петак 10. маја 2019, на дан Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, предавање на тему „Зашто није било могуће спалити мошти Светог Саве на Врачару“ одржао је Драгослав Бокан.

Предавање уваженог књижевника, публицисте и режисера, Драгослава Бокана, предсједника Института за националну стратегију, одрганизовала је Српска омладина Никшића, у чије име се уводном ријечју обратио Марко Ковачевић.

„Као казну непослушним Србима, а ми смо, увијек, по њима, непослушни, јер никако да згазимо икону, никако да одбацимо крст и никако да повјерујемо да постоји слобода која није крстоносна, a самим тим и само тако златна, Турци су кренули да ударају на највећи светињу тадашње Србије. Узели су из Милешеве мошти Светог Саве, донијели у Београд пред оно што ће, некад у будућности, постати Храм Светог Саве – објава побједе Светог Саве. Они су мислили да су га поразили онда када су запалили кивот са његовим моштима, a мошти не могу да горе, нити да изгоре. Кости могу да изгоре, све оно материјално. Благодат Божја, нестворене енергије не могу да буду спаљене никаквим и ничијим пламеном. Они су могли само да од једног кивота са моштима Светог Саве, гдје су људи долазили и цјеливали их, направе безброј малих кивота тако што је вјетар носио пламен са честицама моштију нашег Светитеља и односио их са врачарског поља свуда по српској отаџбини. Од тада ми, газећи по нашој земљи, онда када газимо кораком човјека који вјерује у Бога и у завјете предака, ми, уствари, имамо додир и тијела и духа са остацима и енергијом онога који нас је црквено уобличио, заштитио и упутио ка будућности“, рекао је, између осталог, током предавања у Никшићу г.-дин Драгослав Бокан.