Bokan Predavanje

Predavanje: Dragoslav Bokan-„Zašto nije bilo moguće spaliti mošti Svetog Save na Vračaru“

Ime: 11.05.2019 Dragoslav Bokan o Svetom Savi; Opis: Dragoslav Bokan-„Zašto nije bilo moguće spaliti mošti Svetog Save na Vračaru“ Tip: audio/mpeg

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ u Nikšiću, u petak 10. maja 2019, na dan Spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru, predavanje na temu „Zašto nije bilo moguće spaliti mošti Svetog Save na Vračaru“ održao je Dragoslav Bokan.

Predavanje uvaženog književnika, publiciste i režisera, Dragoslava Bokana, predsjednika Instituta za nacionalnu strategiju, odrganizovala je Srpska omladina Nikšića, u čije ime se uvodnom riječju obratio Marko Kovačević.

„Kao kaznu neposlušnim Srbima, a mi smo, uvijek, po njima, neposlušni, jer nikako da zgazimo ikonu, nikako da odbacimo krst i nikako da povjerujemo da postoji sloboda koja nije krstonosna, a samim tim i samo tako zlatna, Turci su krenuli da udaraju na najveći svetinju tadašnje Srbije. Uzeli su iz Mileševe mošti Svetog Save, donijeli u Beograd pred ono što će, nekad u budućnosti, postati Hram Svetog Save – objava pobjede Svetog Save. Oni su mislili da su ga porazili onda kada su zapalili kivot sa njegovim moštima, a mošti ne mogu da gore, niti da izgore. Kosti mogu da izgore, sve ono materijalno. Blagodat Božja, nestvorene energije ne mogu da budu spaljene nikakvim i ničijim plamenom. Oni su mogli samo da od jednog kivota sa moštima Svetog Save, gdje su ljudi dolazili i cjelivali ih, naprave bezbroj malih kivota tako što je vjetar nosio plamen sa česticama moštiju našeg Svetitelja i odnosio ih sa vračarskog polja svuda po srpskoj otadžbini. Od tada mi, gazeći po našoj zemlji, onda kada gazimo korakom čovjeka koji vjeruje u Boga i u zavjete predaka, mi, ustvari, imamo dodir i tijela i duha sa ostacima i energijom onoga koji nas je crkveno uobličio, zaštitio i uputio ka budućnosti“, rekao je, između ostalog, tokom predavanja u Nikšiću g.-din Dragoslav Bokan.