Предавање

Предавање: “Духовни живот српске науке“ Александра Нинковић Ташић у Никшићу

Име: 16.07.2019 predavanje aleksandre ninkovic tasic; Опис: "16.07.2019_predavanje aleksandre ninkovic tasic". Тип: audio/mpeg

У организацији Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“, у Никшићу, у суботу 13. јула 2019, предавање на тему „Духовни живот српске науке“ одржала је Александра Нинковић Ташић.

Публику је, у име Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, поздравио мр Милорад Дурутовић, који је навео да Александра Нинковић Ташић, истражујући живот и рад знаменитих научника, какви су: Михаило Пупин, Никола Тесла и Милутин Миланковић, већ годинама, упознаје стручну, али и најширу јавност са мноштвом неправедно занемарених, заборављених, или, што је и најчешћи случај, скривених страница једног духовног искуства из којег израста етичка и научна снага не само споменутих, већ и других српских научника. Њихове портрете налазимо у новој књизи „Звездобројаца“, при чему, истакао је Дурутовић, Руђер Бошковић, Атанасије Николић, Иван Ђаја и Јован Цвијић припадају истим анђеоским низовима српске науке и духовности са којима нас је Александра Нинковић Ташић и до сада упознавала.