мр Раде Булајић 12

Катедра мр Раде Булајић: “Појам иконе у Светом Писму”

Име: 21. 03. 2022- KATEDRA- mr. Rade Bulajic- POJAM IKONE U SVETOM PISMU; Опис: Појам иконе у Светом Писму Тип: audio/mpeg

Уважени слушаоци Радио Светигоре, драга браћо и сестре, у вечерашњој емисији серијала “Катедра”, важој љубави и пажњи препоручујемо да чујете предавање дипломираног теолога и магистра историје г. Рада Булајића, управника Архива манастира Острога.

 

У организацији црквене општине топаљско-херцегновске уприличено је предавање “Појам иконе у Светом Писму”, дипломираног теолога и магистра историјских наука г. Рада Булајића, управника Архива манастира Острог, у суботу 19. марта 2022. године у цркви Светог Спаса после вечерњег богослужења.

У име домаћина и организатора, предавача је поздравио и представио сабранима, јереј Зоран Миљанић, а предавању су присуствовали свештеници и ђакони цркве Светог Спаса на Топлој и цркве Светог Архангела Михаила на Белависти, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски, потојереј Никола Тодоровић, старешина цркве Светог Архангела Михаила на Белависти, протојереј Владан Пантелић, парох херцегновски, јереј Зоран Миљанић и ђакон Ненад Ковач, г. Зоран Лазаревић, предсједник Црквене Општине Херцег Нови и други.

Предавач је посебно нагласио етимологију ријечи иконе. Разлику између профаног и сакралног сликарства. Направио је кратак преглед учења Светих Отаца Цркве о иконама. Указао је на значај стварања човјека по лику (икони) Божијој.

Ми смо створени по икони Христовој, а Христос по икони Очевој. Тако да смо ми икона иконе. Иконе у Цркви добијају пуноћу. По Светим Оцима икона тумачи Свето Писмо на историјски начин, али је благодат Божија та која ,,отвара очи ума срца нашега”… Пракса и теорија су се среле у иконографији.

После веома занимљивог предавања, г. Раде Булајић је одговарао на питања присутних.

Александар Вујовић