mr Rade Bulajić 12

Katedra mr Rade Bulajić: “Pojam ikone u Svetom Pismu”

Ime: 21. 03. 2022- KATEDRA- mr. Rade Bulajic- POJAM IKONE U SVETOM PISMU; Opis: Pojam ikone u Svetom Pismu Tip: audio/mpeg

Uvaženi slušaoci Radio Svetigore, draga braćo i sestre, u večerašnjoj emisiji serijala “Katedra”, važoj ljubavi i pažnji preporučujemo da čujete predavanje diplomiranog teologa i magistra istorije g. Rada Bulajića, upravnika Arhiva manastira Ostroga.

 

U organizaciji crkvene opštine topaljsko-hercegnovske upriličeno je predavanje “Pojam ikone u Svetom Pismu”, diplomiranog teologa i magistra istorijskih nauka g. Rada Bulajića, upravnika Arhiva manastira Ostrog, u subotu 19. marta 2022. godine u crkvi Svetog Spasa posle večernjeg bogosluženja.

U ime domaćina i organizatora, predavača je pozdravio i predstavio sabranima, jerej Zoran Miljanić, a predavanju su prisustvovali sveštenici i đakoni crkve Svetog Spasa na Toploj i crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik hercegnovski, potojerej Nikola Todorović, starešina crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, protojerej Vladan Pantelić, paroh hercegnovski, jerej Zoran Miljanić i đakon Nenad Kovač, g. Zoran Lazarević, predsjednik Crkvene Opštine Herceg Novi i drugi.

Predavač je posebno naglasio etimologiju riječi ikone. Razliku između profanog i sakralnog slikarstva. Napravio je kratak pregled učenja Svetih Otaca Crkve o ikonama. Ukazao je na značaj stvaranja čovjeka po liku (ikoni) Božijoj.

Mi smo stvoreni po ikoni Hristovoj, a Hristos po ikoni Očevoj. Tako da smo mi ikona ikone. Ikone u Crkvi dobijaju punoću. Po Svetim Ocima ikona tumači Sveto Pismo na istorijski način, ali je blagodat Božija ta koja ,,otvara oči uma srca našega”… Praksa i teorija su se srele u ikonografiji.

Posle veoma zanimljivog predavanja, g. Rade Bulajić je odgovarao na pitanja prisutnih.

Aleksandar Vujović