ОЕБС

Представници Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке на самиту ОЕБС-а у Варшави

Представници Правног савјета Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке протојереј-ставфорор др Велибор Џомић и др Владимир Лепосавић су, са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. др Амфилогија и Његовог преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, 19. септембра ове године учествовали у дебати о праву на слободу вјероисповијести или увјерења на самиту ОЕБС-а у Варшави. Скуп је отворио проф. др Ахмед Шахид, специјални извјестилац Уједињених нација за слободу вјероисповијести или увјерења и професор Високе школе права из Велике Британије.

Представници наше Цркве су на прикладан и аргументован начин указали на неколико најважнијих аспеката Предлога закона за које је и Венецијанска комисија у свом мишљењу од 21. јуна ове године констатовала да нису у сагласности са међународно-правним актима и стандардима. Појашњен је смисао, али и потенцијалне посљедице одредби којим се на правно недопустив начин врши ликвидација раније стеченог и до данас постојећег правног субјективитета Цркве и вјерских заједница, као и одредби о државној конфискацији свих вјерских објеката и непокретне имовине Цркве и вјерских заједница, који су настали или стечени до 1. децембра 1918. године. Указано је и на бројне пропусте приликом припреме Нацрта и Предлога закона од 2015. године до данас. Изражена је забринутост што ни, након три мјесеца од усвајања Мишљења Венецијанске комисије, Министарство за људска и мањинска права у Влади Црне Горе још увијек није покренуло дијалог са Црквом и вјерским заједницама.

На дан одржавања самита, на званичној страници ОЕБС-а је објављена писана изјава Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке у којој је указано на бројне проблеме и недостатке Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Осим тога, Предлог закона је постао предметом интересовања и бројних међународних организација које се баве заштитом права на слободу вјероисповијести.

Скупу је присуствовао амбасадор Црне Горе у Пољској др Будимир Шегрт, који је саопштио начелне ставове Владе Црне Горе о Предлогу закона.

У току овог скупа и на његовим маргинама су остварени бројни контакти и размијењена мишљења са амбасадорима бројних држава и представницима међународних организација.

Весна Девић

Извор: mitropolija.com