Smilja Avramov

Проф. др Смиља Аврамов

Преминула проф. др Смиља Аврамов

Име: 03.10. 2018 Upokojila se prof. dr Smilja Avramov; Опис: Преминула проф. др Смиља Аврамов Тип: audio/mpeg

Професор Правног факултета у Београду, члан Српске академије наука и умјетности Смиља Аврамов преминула је 2. октобра у 101. години живота у Београду.

Проф. др Смиља Аврамов је рођена 15. фебруара 1918. године у Пакрацу, док је Правни факултет завршила у Загребу 1947. године.

Докторирала је на Правном факултету у Београду 1950. године, а стручно се усавршавала у Лондону и у САД, на универзитетима Харвард и Колумбија, преносе београдски медији.

Од 1973. године до одласка у пензију 1985. године, била је шеф Катедре за међународно право и међународне односе Правног факултета у Београду.

Предавала је по позиву и на бројним универзитетима у Европи, Азији и Америци, а од 1980. до 1982. била је на челу свјетског Удружења за међународно право.

Била је један од водећих свјетских стручњака за проблематику геноцида, а током 1991. и 1992. године, као стручни консултант предсједника Србије Слободана Милошевића, учествовала је на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ.

Поводом њеног упокјења, из архиве нашег Радија, издвојили смо њено излагање на представљању књиге “Сребреница јул 1995.- у трагању за истином”, аутора Миливоја Иванишевића оснивача и руководиоца Центра за прикупљање података о злочинима учињеним у минулом рату над Србима у Босни и Херцеговини које је одржано 2018. године у Великој патријаршијској сали у Београду.