Smilja Avramov

Prof. dr Smilja Avramov

Preminula prof. dr Smilja Avramov

Ime: 03.10. 2018 Upokojila se prof. dr Smilja Avramov; Opis: Preminula prof. dr Smilja Avramov Tip: audio/mpeg

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umjetnosti Smilja Avramov preminula je 2. oktobra u 101. godini života u Beogradu.

Prof. dr Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu, dok je Pravni fakultet završila u Zagrebu 1947. godine.

Doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija, prenose beogradski mediji.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985. godine, bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu.

Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. bila je na čelu svjetskog Udruženja za međunarodno pravo.

Bila je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za problematiku genocida, a tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ.

Povodom njenog upokjenja, iz arhive našeg Radija, izdvojili smo njeno izlaganje na predstavljanju knjige “Srebrenica jul 1995.- u traganju za istinom”, autora Milivoja Ivaniševića osnivača i rukovodioca Centra za prikupljanje podataka o zločinima učinjenim u minulom ratu nad Srbima u Bosni i Hercegovini koje je održano 2018. godine u Velikoj patrijaršijskoj sali u Beogradu.