Sveti Stefan

Sveti Stefan

Preobraženjska Litija u Paštrovićima

Ime: 20 08 2017 PREOBRAZENJSKA LITIJA U PASTROVICIMA; Opis: "20_08_2017_PREOBRAZENJSKA_LITIJA_U_PASTROVICIMA". Objavljeno: 2017. Tip: audio/mpeg

Svečana Preobraženjska Litija u čast velikog praznika Gospodnjeg prošla je i ove godine kroz Paštroviće. Nakon Litije upriličen bogat kulturno-umjetnički program.

Po odsluženoj Večernjoj službi u manastiru Praskvici, nakon ophoda oko crkve, Litija predvođena sveštenstvom krenula je do ostrva Sveti Stefan gdje je pročitano Sveto Jevanđelje i održana svečana akademija.

Na početku akademije sve prisutne je pozdravio protojerej Radoslav Rakić, paroh paštrovsko-tudorovićki, zahvalivši se svima koji su došli da uzmu učešća u ovom događaju.

“Hvala svima vama koji ste danas došli da uzmete blagoslov Svetog Stefana i blagoslov današnjeg praznika. Praznik koji danas proslavljamo je dan kada svi mi zajedno treba da primajući blagoslov Božiji doživimo, osjetimo i učinimo na sebi dio promjene – dio preobraženja”, kazao je paroh paštrovski.

On se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj događaj organizuje i održi “u svoj svojoj krasoti, kako i dolikuje ovom prazniku”, kazao je sveštenik Rakić.

Praznično slovo na početku akademije izgovorio je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

On je rekao da u Starom zavjetu, prije Hristovoga rođenja piše jedna velika istina – Ne može čovjek vidjeti lice Božije a ostati živ.

“Ne može čovjek vidjeti Boga licem u lice a da se to na čovjeka ne odrazi. Toliko je različita suština bića Božijega i ljudskoga da se ne mogu družiti, po suštini”, kazao je sveštenik Perović.

Ukazujući na važnost brige i ljubavi prema svojim bližnjima, on je rekaoda je za život u zajednici neophodno straženje nad svojim riječima i djelima.

” Pazi šta pričaš pred svojim bližnjim. Ako voliš brata svoga i on tebe, pazi kako govoriš. Ako živimo zajedno pod istim krovom, ako se volimo, ako gradimo nešto zajedničko, moramo da pazimo jedni na druge”, kazao je između ostalog rektor cetinjske bogoslovije.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su polaznici škole vjeronauke iz Paštrovića, ANIP “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice i vokalna solistkinja Jelena Tomašević.

Ljubavlju i trudom članica Kola pravoslavnih sestara “Sveta Jelena Štiljanović” iz Paštrovića, pripremljeno je posluženje za sve prisutne, a u okviru svečanosti organizovan je i bazar monaških rukodjelja.